От Асоциацията на европейските журналисти - България следят действията на прокуратурата, свързани с журналисти. Действията на държавното обвинение може да има пряк ефект върху тяхната професионална работа и смразяващ ефект на автоцензура в колегията, пишат от АЕЖ-България.

Повод за тази позиция е издадената европейската заповед за разследване срещу главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов от Специализираната прокуратура в четвъртък, 1 август. 

С европейска заповед разследват главния редактор на Бивол

С европейска заповед разследват главния редактор на Бивол

Заради казуса с "ТАД Груп"

От репортерската организация препоръчват при разглеждането на тази заповед френските власти да имат предвид няколко обстоятелства:

- влошената медийна среда в България, констатирана от редица международни организации;

- проблемите със съдебната власт в България и корупцията по високите нива в държавата;

- структурният проблем с прокуратурата и липсата на отчетност на главния прокурор, отбелязван многократно в становища, препоръки и доклади на Европейската комисия и Съветът на Европа;

- фактът, че през май 2019 г. "Биволъ" излезе публикация, разкриваща имотна придобивка на главния прокурор Сотир Цацаров и повдигаща редица въпроси, които нямат отговор;

- фактът, че след тази публикация по анонимен сигнал срещу Чобанов и Йорданов започна проверка от Върховна касационна прокуратура. 

ГДБОП: "Тад груп" са действали по поръчка
Обновена

ГДБОП: "Тад груп" са действали по поръчка

Прокуратурата извадила доказателства, за да отговори на медийните изяви на обвинените

Според АЕЖ, прокуратурата излъчва противоречиви сигнали. В сряда наблюдаващият разследването прокурор Евгения Станкова заяви, че има данни за комуникация със собственика на Биволъ, който видно от търговския регистър е Асен Йорданов. Днес прокуратурата вече твърди, че доказателствата са относно главния редактор на изданието - Атанас Чобанов.

От асоциацията припомнят световните правила, че журналистите се ползват със защита на източниците си и тяхното разкриване може да стане само при изключителни обстоятелства. 

Защитникът на Иван Тодоров: Прокуратурата иска да въздейства чрез медиите
Обновена

Защитникът на Иван Тодоров: Прокуратурата иска да въздейства чрез медиите

Доказателствата се предоставят в съда, не пред медиите, има директива за невиновност

Те се опасяват, че върху конкретната медия може да бъде оказан неправомерен и непропорционален натиск да разкрие потенциални източници.

От АЕЖ припомнят, че в публични изявления Атанас Чобанов заяви, че е готов да съдейства на френските власти. Той смята, че: "прокуратурата се опитва да пришие "Биволъ" към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим. ... Има целенасочено действие на прокуратурата, с което тя иска да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни.".

Изпълняващият орган може да откаже да се подчини на заповед за разследване, ако това може да доведе до нарушаването на човешки права, гарантирани от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, Договора за функциониране на Европейския съюз и Хартата на основните права на ЕС. Така е според българското, френското и европейското законодателство, припомнят от Асоциацията на европейските журналисти.

Припомняме, вчера по разследването за изтичане на личните данни на над 5 млн. българи от Националната агенция по приходите бе поискано от спецпрокуратурата да бъде разпитан главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов. Искането за разпит е по досъдебното производство срещу служители на "ТАД Груп", във връзка с разпространените доказателства от прокуратурата. От Спецпрокуратурата изпращат до френските власти това искане, тъй като Чобанов е с постоянно жителство във Франция.

Трима са обвинени за хакерската атака спрямо базата данни на НАП, разследван от 15 юли тази година. Това са собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров, изпълнителният директор Янков и служителят Кристиян Бойков, който беше и първият задържан по случая.

Янков и Бойков са освободени от арест с мярка за неотклонение, а днес се разглежда и мярката на Иван Тодоров, задържан при връщането си от чужбина още на летище София.

Бойков отрича всички обвинения, Тодоров също.