Не зная какви са притесненията на ЕП по отношение на избора на тримата големи, но България е една от малкото държави, в които изборът им се извършва от независим орган, какъвто е ВСС. Това заяви министър Десислава Ахладова в студиото на БНТ, която обясни, че както главният прокурор, така и председателите на ВКС и ВАС се назначават от пленума на ВСС. В много страни главният прокурор се назначава от изпълнителната власт.

Работна група в министерство на правосъдието продължава да прави оценка на това какви изменения да бъдат направени в измененията на закона, допълни тя. Законопроектът продължава в Народното събрание, като са направени вече важни промени - една от тях е отказът да се образува наказателно постановление срещу главния прокурор подлежи на съдебен контрол.

Гешев: Терминът независим прокурор е обиден за прокуратурата

Гешев: Терминът независим прокурор е обиден за прокуратурата

Препоръките на Венецианската комисия не са задължителни, смята новият главен прокурор

Очакванията на Ахладова са в крайна сметка законопроектът да даде отговор на тези изисквания и притеснения.

Припомняме, че към България са отправени допълнителни въпроси по отношение на спазването на върховенството на закона в България. На 28 август 2020 г. и на 8 януари 2021 г. мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основните права организира изслушвания на представители на български институции. В нито един от случаите премиерът Борисов не отиде в Брюксел.

В никоя европейска държава не е предвиден такъв механизъм - да има един вид разследващ прокурор на главен прокурор, затова и Съветът на Европа и Венецианската комисия са изказали негативни оценки към идеята за фигурата на един такъв наблюдаващ главния прокурор прокурор. По думите на Ахладова вторият проблем пред тази идея е конституционен, но Съветът на Европа е категоричен, че такъв механизъм следва да бъде изработен в рамките на Конституцията.

Венецианската комисия: Странно е създаването на прокурор, разследващ главния
Обновена

Венецианската комисия: Странно е създаването на прокурор, разследващ главния

Подобна фигура не била част от световната практика

Доверието в съдебната система ще се върне бавно и поетапно. Смятам, че електронното правосъдие, въвеждането на единна система за съдилища, внедряването на Единен портал за електронно правосъдие - всички тези стъпки ще повишат както прозрачността, така и доверието на гражданите, подчерта Ахладова.

Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е абсолютно неудачен вариант, според Десислава Ахладова. Според нея ако се направят такива промени, това няма да бъде оценено положително от европейските ни партньори.

Депутатите изпратиха ЦИК на консултации с щаба за избори по време на пандемия

Депутатите изпратиха ЦИК на консултации с щаба за избори по време на пандемия

Депутатите приеха изборните правила за карантинираните