Антикорупционният фонд (АКФ) предлага на следващото заседание на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса, да бъде поканено за изслушване цялото ръководство на МВР. В това число министър, заместник-министри и главен секретар.

АКФ счита това за необходимо с оглед натрупаните важни въпроси от обществено значение, свързани с Божанов. Искането е отправено чрез писмо по председателя на парламентарната комисия Никола Минчев.

Като друга основна причина за нуждата от изслушване от АКФ посочват огромните съмнения в МВР и неговите независимост и обективност, които стават обществено достояние около казуса с групата около разстреляния Мартин Божанов. От интервюта, документи и журналистически разследвания вече има сериозен брой въпроси, на които ръководството на министерството дължи отговор, категорични са от АКФ.

Бившият шеф на ГДБОП е "осъществявал контакт" с Нотариуса, призна МВР

Бившият шеф на ГДБОП е "осъществявал контакт" с Нотариуса, призна МВР

Любомир Янев днес работи в отдел "Противодействие на криминалната престъпност" към СДВР

Сред въпросите, чакащи отговор според Антикорупционния фонд, са следните:

  • Укрива ли МВР информация от обществото и прокуратурата дали Мартин Божанов е бил сътрудник на някоя служба в министерството? Преди две седмици административният ръководител на Софийска градска прокуратура съобщи, че и те нямат отговор на своето питане в тази посока.
  • Какво се случва с проверките на отдел "Вътрешна сигурност" по сигналите за охрана и съдействие на Мартин Божанов и охрана на "СС клуб"? Преди месец МВР съобщи за временно отстранени двама служители и повече информация не е публикувана.
  • Проверяват ли се дати в отдел "Вътрешна сигурност" в МВР са прикривани предишни сигнали за служители на МВР, охранявали Нотариуса и други бизнесмени?
  • Назначени ли са проверки по данните в медиите за връзки на Божанов с бивши и настоящи директори на ГДБОП. в това число информацията за засечени трафични данни, доказващи разговор между Нотариуса и Калин Стоянов, тогава директор на ГДБОП през 2021 г.?
  • Ще даде ли МВР сериозно обяснение как съпругата на Нотариуса - Гергана Божанова е назначена с външен конкурс като разследващ полицай в ГДБОП. какви проверки са извършвани ПРЕДИ назначаването й и с какви резултати са приключили? Единствената съобщена до момента информация от настоящия директор на ГДБОП Явор Серафимов е, че след като впоследствие, след назначаването й се констатирало разминаване между предоставените от нея самата данни за имотното й състояние и реалното положение, било направено необходимото да бъде освободена.

В заключение от Антикорупционния фонд се надяват такова изслушване да се случи възможно най-скоро, стига да има политическа воля за достигане до истината.

ГЕРБ и ДПС обявиха комисията "Нотариуса" за предизборно тричане и цирк

ГЕРБ и ДПС обявиха комисията "Нотариуса" за предизборно тричане и цирк

ДПС ще отстранява Никола Минчев като председател на комисията "Нотариуса"