Телефонни измамници са намерили поредната си възрастна жертва, този път в Монтана, съобщиха от областната полиция, цитирани от БТА.

71-годишна е предала на неизвестен 20 000 лв. на уговорено по телефона място.

Мним полицай застава пред съда за измами

Мним полицай застава пред съда за измами

Друг телефонен измамник се представил за служител на голяма търговска верига

Измамниците са действали по популярния напоследък сценарий, че уж са ченгета и се борят именно срещу телефонни измамници. Явно номерът минава, защото организираните групи все повече залагат на него и изоставят старите трикове с "пострадал близък" и "рушвет за разследващ".

На домашния телефон на жената се обадил неизвестен, който се представил за "комисар Алексиев" от областната полиция в Монтана.

Хванаха „муле” на телефонни измамници в Русенско

Хванаха „муле” на телефонни измамници в Русенско

Отнесъл 10 бона от старец

Той съобщил, че в града действа група телефонни измамници, които готвели "хакерска" атака срещу нея и могат да бъдат заловени само с нейна помощ.

Без въобще да разбира каква точно "атака" уж й готвели, жената се изплашила и се съгласила да съдейства.

Менте комисарят й казал, че за целта трябва да приготви всичките си спестявания и да ги предаде на измамниците на уговорено място в близост до дома й.

Той обещал, че измамниците ще бъдат задържани в момента на предаването на сумата и тя ще й бъде върната веднага. Трябвало да използват парите за доказателство и да ги спипат на място, когато ги получават.

Несебърлийка хвърли през тересата 40 хил. евро и златни бижута на "ало" измамници

Несебърлийка хвърли през тересата 40 хил. евро и златни бижута на "ало" измамници

Сложила ги в найлонова торба

След обаждането жената отишла в банка, където на два пъти изтеглила сумата. Макар на гишето да е имало листовка с указания как да се действа в подобни случаи, тя изобщо не се усъмнила. Предала парите на непознат и едва след като той си тръгнал, без никой да го задържи, се обадила в полицията да разбере какво става. А всъщност разбрала, че е измамена.

Започнато е разследване, но то се води срещу неизвестен извършител, както и повечето подобни престъпления.

Менте полицай за малко да измами баба с 20 бона, завлече я със 700 лв.

Менте полицай за малко да измами баба с 20 бона, завлече я със 700 лв.

Убедил я, че ще участва в „спецакция” по залавяне на апаши

След серия от подобни телефонни измами полицията в Монтана напечата листовки с указания как възрастните хора да действат в случаи на обаждания от непознати. Листовките са разпространени чрез кметовете в селата и чрез полицейските инспектори в кварталите в градовете. Екземпляри от тях са поставени на публични места - в пощенски станции, банки, спортни зали и храмове.