Състав на Софийски градски съд (СГС) прие мярка за неотклонение постоянно задържане под стража за двамата обвиняеми, хванати с куфари с над 100 кг. амфетамин.

Обвиняемата 49-годишна Петя Йорданова се оказа собственик на обменно бюро, а 43-годишният й съучастник – Олег Попов е безработен със средно образование.

Съдът не взе под внимание изказаното от защитата обстоятелство - утежненото семейно положение на подсъдимия Олег Попов, свързано с отглеждането на тежко болно дете.

Припомняме, двамата обвиняеми, за които има повдигнато и обвинение и за съучастие, бяха заловени при акция на ГДБОП в столичния квартал „Младост” вчера. Те бяха заловени с два куфара, пълни с амфетамини.

Наркотикът бил разпределен в два броя полиетилинови чували с тегло 101.485.

Иззетите наркотични вещества са на стойност близо 3,5 млн. лв., а за държането и разпространението им се предвижда затвор от 5 до 15 години, стана ясно на заседанието на съда, който гледа мерките им за неотклонение.

Съдът счете, че заради огромното количество наркотик е налице по-висока степен на обществена опасност и реална опасност за извършено и друго престъпление, независимо от обстоятелствата, че нито Йорданова, нито Попов са осъждани до този момент.

Съдът посочи, че следва да се прецизира обвинението с оглед участието на двамата обвиняеми, но бе категоричен в преценката си, че и двамата обвиняеми са знаели, че в куфарите има наркотични вещества. Затова и съдията не прие доводите на защитата – че обвиняемите едва ли нямат отношение към пренасяните куфари.

Освен двата куфара, при претърсването и изземването на единия от адресите на мъжа са иззети и 2.490 кг. марихуана, която е била разпределена в общо пет пресовки.

Според съда към настоящия етап събраните доказателства свидетелстват за наличие на държане на наркотични вещества.

Попов и Йорданова са привлечени по обвинение за държане в съучастие на наркотични вещества с цел разпространение – престъпление по чл. 354а, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал. 1 от НК.