Няма промяна в наказателното преследване на властовата корупция. Това стана ясно от коментар на Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд по време на дискусия. Ако сега се осъществи съдебна реформа, по думите му, първите резултати ще станат видими след години. Плодовете не могат да дойдат веднага, обясни той.

В последните години състоянието на прокуратурата не е променено, по думите му. Днес той виждат кланови борби по върховете на държавното обвинение. Корупцията по високите етажи на властта остава скрита, делата са селективни. 31 казуса са разгледали от Антикорупционния фонд, 4 са с окончателни решения. 12 прекратени производства по тези казуси, отчитат от организацията.

За Янкулов положението с борбата с корупцията по високите етажи на властта е трагично. Единствената публична личност, осъдена за корупция, е Десислава Иванчева, но тя не е най-високото ниво на властта. Министрите, депутатите остават с оправдателни присъди. Иванчева се оказва и единственият успех на специализираното правосъдие. Това е и единственото производство, доведено до успех, коментира Андрей Янкулов. Въпреки това по делото остават и определени съмнения. Това производство се превърна в знаме на борбата с корупцията на специализираните органи, подчерта той. А показността на ареста, според прогнозата му, ще се върне като бумеранг върху страната ни вероятно с осъдителна присъда от ЕСПЧ.

СГП: Не се влияем отвън, работим според морала и закона

СГП: Не се влияем отвън, работим според морала и закона

Подчертава се, че само СГП е компетентна да разследва лица на висши публични длъжности

Антикорупционният фонд констатира процедурни нарушения в разследванията срещу висши политици. Според Янкулов са ни нужни политически неутрални органи, тъй като все повече се вижда кампанийността в определени процесуални действия. 2022 г. се оказала преходна между две групи санкции по "Магнитски". България се превърна в абсолютен лидер по санкционирани лица, изтъкна Андрей Янкулов. Оказва се обаче, че родните органи не намерили основание да проучат някое от проучените лица. Дори Делян Пеевски получил индулгенция от българската прокуратура.

Андрей Янкулов оцени високо закриването на спецправосъдието. В същото време създаването на подобни органи е по-лесно, отколкото закриването им.

Валентина Маджарова: Специализираните структури бяха закрити, защото работеха

Валентина Маджарова: Специализираните структури бяха закрити, защото работеха

Постоянните промени в законодателната рамка са пречка за постигането на повече осъдеителни присъди

С формализъм се приключват проверките за конфликт на интереси, стана ясно от коментар на Даниела Пенева, която направи анализ на дейността на антикорупционния орган. От всички сигнали, подадени в КПКОНПИ, само 124 са проверени за година, 25 са с решения. Само 3 установяват конфликт на интереси. ВАС обаче отменя решението по единия казус. Съдът често установява неправилно събиране на доказателства в казусите за конфликт на интереси.

Според Пенева проблем е, че КПКОНПИ не може да извършва проверки по своя инциатива, а само след подаден сигнал. Това би имало превантивен ефект. Комисията работи изключително формално, смята тя. Също така КПКОНПИ не използва пълноценно правомощията си за събиране на доказателства, е мнението на Даниела Пенева.

13 млн.лв. спечелила КПКОНПИ за държавата от незаконно имущество през 2022

13 млн.лв. спечелила КПКОНПИ за държавата от незаконно имущество през 2022

Над 11 000 лица през 2022 г. са проверени за конфликт на интереси.

Съдия Нели Куцкова коментира, че е сложно на прокуратурата да разкрива престъпленията на т.нар. бели якички. По 3 антикорупционни закона се е налагало да правоприлагат съдиите в годините назад. Често те са били с различна философия.

И Куцкова отчете също формализъм от работата на КПКОНПИ. Няма и анализ за конфликта на интереси по отношение на отнемане на имуществото. Каква част от стойността на отнетите имущества е влязла в държавния бюджет, попита тя и изтъкна, че съдът е отнел милиони в полза на държавата.