За конституционни съдии е важно да бъдат избрани хора, които имат достатъчно политически и юридически опит. Това е много отговорна работа. Конституционният съд на практика се занимава с вече реализирани политики, придобили облика на закон. Това заяви пред БНР бившият правосъден министър Антон Станков.

Според него ако Десислава Атанасова от ГЕРБ бъде избрана за конституционен съдия, то тя трябва да си направи отвод, когато се разглеждат жалбите срещу промените в основния закон. По думите му в противен случай тя ще дава оценка на собствената си работа.

Той изтъкна, че в КС винаги е имало представители на Народното събрание, които на практика са политически фигури. Единствените независими са тези, които са посочени от съда, поясни бившият министър.

Станков засегна темата за жалбите срещу промените в Конституцията. По думите му ключово е това, че се атакува процедурата и компетентността на обикновено НС да прави такива промени. До момента има две произнасяния на тема компетентност на Велико народно събрание. Въпросите по същество са политически, допълни той.

Станков посочи, че промените в Закона за съдебната власт са изключително спешни и наложителни с оглед организацията на новия конституционен регламент на Прокурорския съвет и на Висшия съдебен съвет. Той подчерта, че в момента е много спорно кой има право да разписва бюджета на съдебната власт.

Станков бе категоричен, че общите интереси ще държат сглобката. Всяка една партия от нея гони удовлетворяване на електората си. България в момента е много зависима от външнополитически фактори. Сглобката се държи в голяма степен и на това, каза още той.

Славов очаква монолитна подкрепа за кандидатите за конституционни съдии

Славов очаква монолитна подкрепа за кандидатите за конституционни съдии

Няма да е лесно от скамейката на НС да се стане конституционен съдия