С бурни аплодисменти над 50 защитници от партия "Българско лято" посрещнаха бизнесмена Васил Божков преди днешното заседание на Софийския апелативен съд. На съдебното заседание предстои да стане ясно дали мярката за неотклонение на Божков ще бъде променена от "задържане под стража" в по-лека такава. Божков е задържан по обвиненията за неплащане на такси, като така хазартният бос е ощетил държавния бюджет с около 700 млн. лева.

Поддръжниците на бизнесмена издигнаха и транспаранти с надписи в негова защита: "Справедливост за Божков", "Край на мълчанието, не на бухалките", "Не можете да запушите устата на истината", а и освиркаха прокурор Ангел Кънев, който е водещ магистрат по делото и е командирован от Софийската градска прокуратура в Софийския апелативен съд.

На влизане в съдебната зала Божков запази мълчание.

Божков остава в ареста поне до 5 септември

Божков остава в ареста поне до 5 септември

Адвокатите на бизнесмена ще обжалват наложената му мярка за неоклонение

Бизнесменът Васил Божков прекара в Дубай три години и се завърна в България в края на миналия месец, след като няколко пъти се заканваше да направи това. Божков обяви, че се завръща доброволно, беше задържан още на летището, а съдът постанови мярка задържане под стража, която в момента се обжалва.

Два дни след самото задържани възникна казус - бизнесменът доброволно и по собствено желание ли се завърна в България, или е бил екстрадиран от властите в Дубай. Междувременно два дена поред продължиха разпитите на Васил Божков по отвореното отново разследване на твърденията му корупция и подкупи спрямо бившите управляващи от ГЕРБ, конкретно Божков уличи лидера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Именно по това разследване Васил Божков предложи да стане защитен свидетел, но прокуратурата така и не го разпита с дистанционна връзка, докато се намираше в ОАЕ.