Още докато журналистите чакаха Васил Божков да излезе от летището от прокуратурата съобщиха, че днес, 25 август, той ще бъде задържан с мярка за неотклонение за 72 часа.

В прессъобщението се посочва, че Васил Божков се е явил доброволно пред органите на МВР. Това е станало на летище "София".

СГП и Следственият отдел при СГП са предприели всички законови изисквания по предявяването на обвиненията спрямо Васил Божков, като в рамките на разпита му в качеството на обвиняем той има право да даде обяснения. Предстои наблюдаващите прокурори да преценят дали да внесат искане пред Софийския градски съд за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

От прокуратурата посочват, че тече и друго досъдебно производство, по което Васил Божков има качеството на свидетел. Предстои и по това досъдебно производство да бъде призован за разпит. Припомнят и че и по това дело са изпращани молби за международна правна помощ, които те не са били изпълнени.

И друг път Божков е заявявал, че е готов да даде показания, като от години се задава въпросът защо прокуратурата не разпита дистанционно с видео връзка бизнесмена.

Васил Божков за санкциите на САЩ: Не съм подкупвал политици, бях рекетиран

Васил Божков за санкциите на САЩ: Не съм подкупвал политици, бях рекетиран

Васил Божков отхвърли и всякакви тези за връзки с руски служби

Скандалът с Васил Божков бе един от големите по време на последния мандат на Борисов. Той струваше и оттеглянето на Владислав Горанов от управлението, макар и да не бяха посочени тогава конкретно тези аргументи, а изтъкнати подозренията за съучастие в корупционни схеми с ДПС и влиянието на друг бизнесмен, но и депутат Делян Пеевски. Въпреки че доказателства не бяха извадени, се оказа достатъчно позоваването на "подозрения сред обществото и актива на ГЕРБ" за това. Тогава от правителство на Бойко Борисов си тръгнаха и други министри.

Васил Божков твърди, че по време на правителствата на ГЕРБ, и специално третото поред, му е искана 10% от печалбата на лотарията му, като за посредник към партия ГЕРБ или по-точно към Борисов, Божков сочи финансовия министър Владислав Горанов, който вече бе санкциониран по Глобалния закон Магнитски. В представените от OFAC мотиви към санкциите пишеше: Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес.

Именно Владислав Горанов беше и арестуван заедно с Борисов и PR на партията Севдалина Арнаудова през март 2022 г., но освободен без повдигане на обвинения. Допълнително съдът поетапно обяви заповедите за арест за незаконосъобразни. 

Бизнесменът твърди, че разполага и с видеоклипове и снимки, като доказателство за твърденията си.