Софийска градска прокуратура все пак ще поиска правна помощ от Обединените арабски емирства, за да бъде разпитан бизнесменът Васил Божков, докато той се намира в Дубай.

От прокуратурата подчертават, че това се прави "във връзка с необходимостта да бъдат валидно извършени опорочените действия по разследването, предприети от разследващ орган към ГДНП".

Изпратено е предложение до Върховна касационна прокуратура, отдел "Международен", който от своя страна трябва да изпрати молба за правна помощ, основана на принципа на взаимност, за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел по образуваното дело за изнудване.

Божков: Бойко ме викна в Бояна, прати ме при Менда, а после плащах на Влади

Божков: Бойко ме викна в Бояна, прати ме при Менда, а после плащах на Влади

Носел милионите в джобовете си, а Арнаудова идвала за "техните текущи нужди"

От прокуратурата обясняват и че принципът на взаимност означава, че "ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ. Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство. Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи - Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства."

Освен това се провеждат и активни действия по разследване, извършват се разпити на поемни лица, оглед на веществени доказателства и се разпитат и други свидетели.

Валентина Маджарова: Не можем да се доверим на Васил Божков

Валентина Маджарова: Не можем да се доверим на Васил Божков

Има 20 повдигнати обвинения срещу укриващия се в Дубай бизнесмен

Припомняме, настояването на МВР и вътрешният министър Бойко Рашков е най-накрая да се образува досъдебно производство и да се разследват твърденията на бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай, че е бил изнудван за големи суми от членове на ГЕРБ и по-специално от бившия финансов министър Владислав Горанов, за което той направи и публични чатове с него. Именно във връзка с такова разследване беше и извършения арест по неотложност на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Разследването се основава на доклад на АДФИ за "спестени" над 500 млн. лв. такси за извършване на хазартна дейност, но евентуално и за законови промени в областта на облагането на хазартна дейност.