При съвместна акция на Европейската прокуратура и ГДБОП бе разбита организирана престъпна група, съобщава Нова телевизия. . Задържаните извършвали злоупотреби с европейски средства по земеделски програми в град Петрич.

В специализираната полицейска операция са участвали служители на сектор БОП - Благоевград, Кюстендил, София град, София област и Перник. Извършени са 4 обиска на лица, претърсени са 7 леки и товарни автомобила, както и 6 адреса на територията на общ. Петрич и общ. Сандански, в това число и помещения на Общинска служба "Земеделие" - гр. Петрич и земеделска аптека с амбулатория.

Арестувани са 8 лица. Сред тях е и началникът на Общинска служба "Земеделие" в Петрич. Той и неговият брат са уличени в усвояване на имоти с площ над 40 000 декара.

Още през 2020 г. в ГДБОП-МВР са придобити данни, че на територията на Община Петрич, обл. Благоевград функционира организирана група, осъществяваща престъпна дейност - неправомерно предоставяне и усвояване на субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни, както и по оперативни програми за използване на пасища и мери.