Задържани са трима членове на организирана престъпна група за финансови измами, извършени в София и Стара Загора. Групата е действала от началото на януари 2014 г. и е извършила измами за стотици хиляди левове, съобщават от пресцентъра на МВР.

Операцията е проведена от служители на ГДБОП и сектора за борба с организираната престъпност в Стара Загора под ръководството на спецпрокуратурата.

По първоначални данни членовете на групата действали по схемата с фиктивен финансов посредник при купуването на търговски дружества. За тази цел двама от тях използвали фирми, които са регистрирани в офшорни зони. Най-често били използвани такива в Кипър и Англия. Лидерът на групата подбирал подставени хора, които били упълномощавани чрез фирмите. Въпросните хора изпълнявали ролята на „лицата” на сделките. Тяхната задача била да демонстрират пред жертвите на измамите добро материално състояние, коректност, добронамереност и отлично познаване на материята, свързана с инвестиционни посредници, дружества и инвестиционни фондове.

Подставените лица трябвало да убедят „клиентите” да приемат предлаганите от купувача условия, според които плащането трябвало да се извърши на няколко вноски. Първата вноска трябвало да е в деня, в който от Комисията за финансов надзор (КФН) се получи одобрение за сделката, разкриват схемата от полицията.

В периода от подписването на договора за продажба до получаването на одобрение от КФН групата изтегляла наведнъж или на няколко транша наличните пари в банковите сметки на „купените дружества”. Така, в деня на падежа за първата погасителна вноска  продавачите не само не получавали договорените суми, но и разбирали, че парите им са изтеглени.

Източването на сумите ставало в определени банкови сметки на различни банкови клонове в страната. Веднага след това те били теглени в кеш, като това ставало от „мулета”, които били набирани и вербувани от двамата участници. „Мулетата” били подмамвани с обещания за огромен хонорар. За тази роля били подбирани сигурни хора, които ако бъдат закопчани, няма да предадат участниците в групата.

Подставените лица били охранявани от тримата членове на групата по време на тегленията. Те прибирали парите и ги разпределяли между всички участници в престъпната схема.

Разследващите са установили, че по този начин от 9 юни до 22 юни 2015 г. само на едно търговско дружество е причинена имотна вреда в размер на 498 382,56 лева.

Тримата участници в групата са задържани с прокурорски постановления до 72 часа, като в спецсъда ще бъде внесено искане за постоянен арест.