Служители на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Благоевград и Районното управление в Сандански са задържали на мъж, свързан с телефонни измами, съобщиха от МВР.

Арестът е извършен на 8 ноември т.г. след разследване на сектор "Измами" при ГДНП и полицията в Благоевград и Сандански за две телефонни измами на територията на Благоевградска област. В двата случая е използван сценарият "предоставяне на пари за спешна операция на роднина". По тази схема на 24 октомври т.г. възрастна жена дала на непознат 5 000 лева, а на 31 октомври мъж се простил с 18 000 лева. В хода на оперативни действия разследващите попаднали на следите на евентуалния извършител и събрали доказателства за престъпленията. Става дума за 31-годишен жител на Благоевград.

Родната полиция получила информация за измамника и от гръцките власти. Той бил установен като участник в телефонна измама, извършена в град Катерини на 3 ноември 2023 г. - за сумата от 25 000 евро. Бил е задържан непосредствено след извършеното престъпление, а 5 дни по-късно е освободен. При влизането му в страната своевременно е създадена организация за неговото задържане.

Материалите са докладвани на Териториалното отделение в Сандански към Районната прокуратура в Благоевград, под чието наблюдение продължава работата по документирането на случая. Измамникът е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка "задържане под стража" за срок до 72 часа с прокурорско постановление.

Арестуваха двама българи за ало измами в Гърция

Арестуваха двама българи за ало измами в Гърция

Те отмъкнали 9000 евро от възрастни хора