От Асоциацията на прокурорите в България възразиха срещу искането на Съюза на съдиите да бъде проверен главният прокурор Иван Гешев и да му бъде поискана оставката. Писмото им е отправено към Висшия съдебен съвет (ВСС). Искането бе отправено от 29 септември, пише в съобщение от Асоциацията на прокурорите в България до ВСС.

Според прокурорите, написаното от съдиите е опит за манипулация, "внушаваща на гражданите на Република България, че дейността на Прокуратурата на Република България /ПРБ/ се осъществява в нарушение на фундаменталния принцип за Върховенството на закона. Решението от 19.09.2020 година на Общото събрание на Съюза на съдиите в България /ССБ/ за сезиране на Висшия съдебен съвет /ВСС/ с декларация за "оценка на публично известни факти за дейността на главния прокурор", пишат прокурорите.

Според тях призивът на съдия Емил Дечев прокурорите от страната да бойкотират избора на член на Висшия съдебен съвет от професионалната квота на прокурорите, е "стремеж към умишлено насаждане на негативно впечатление за дейността на представителите на държавното обвинение и съзнателно принизяване на постигнатите резултати на Прокуратурата в тежката борба срещу престъпността и корупцията.".

В писмото си прокурорите оправдават публикуването на доказателства по дела от висок обществен интерес.

Според прокурорите, така гражданите можели да съставят сами мнение за упреците към държавното обвинение, (но не обясняват, че за съставяне на мнение, е необходимо да има обективност, а не частично вадене на доказателствен материал - б.р.).

Прокурорите коментират, че призивът на Съюза на съдиите в България да се проверят случаите, в които прокуратурата разпространява доказателства, изисква да се гледат делата едно по едно. Правомощие, с което кадровият орган не разполага, нито по Конституция, нито по закон, пишат обвинителите.

"Квалификациите за създаване на "паравоенно образувание", за "застрашаване на граждански мир в правовата държава", за "силови действия" са обидни, неетични и манипулативни", пишат прокурорите относно акцията си в президентската институция.

Прокурорите не са съгласни и с обвиненията за съществуващо "разделение" на пострадалите от престъпления.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че проверката за луксозната къща, свързвана с премиера Бойко Борисов не е приключила, защото прокуратурата не е получила информация от каталунските власти за разследването там. Бил е разпитан премиерът Борисов, а прокуратурата се е засегнала от оплакването на министър-председателя, че го привикват, за да се угоди на президента Радев.