Недосегаеми в демократичната правова държава няма, Конституцията също не търпи недосегаемост. Това е ясно защитено в последните две решения на Конституционния съд, посочи пред БиТиВи конституционният съдия проф. Атанас Семов.

В четвъртък КС излезе с решение, че президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани и привличани към наказателна отговорност, докато заемат тези позиции. Решението бе взето единодушно и бе в отговор на искането за тълкуване на главния прокурор Иван Гешев от януари тази година.

Румен Радев: Премиерът гази законите, какво да се очаква от гражданите?

Румен Радев: Премиерът гази законите, какво да се очаква от гражданите?

Решения на КС не се коментират, изпълняват се

Решението на КС защити по много ясен начин институцията на президента и върховенството на закона, отбеляза Семов. Той припомни, че решението посочва, че президентът не носи наказателна отговорност, срещу него не може да бъде повдигано обвинение и не могат да бъдат предприемани никакви процесуални и извънпроцесуални действия в рамките на мандата.

"Същото решение казва много ясно, че президентът и вицепрезидентът не са напълно неотговорни. Те носят отговорност пред Народното събрание, което може да им повдигне обвинение за държавна измяна и нарушение на Конституцията", каза още проф. Атанас Семов. По думите му така те са защитени от процесуални и извънпроцесуални действия срещу тях по време на мандата.

"Простичко казано - действащият президент не може да бъде разследван, но бившият президент може", обясни още конституционният съдия.

Иван Гешев е съгласен с Румен Радев, че решенията на КС не се коментират

Иван Гешев е съгласен с Румен Радев, че решенията на КС не се коментират

В 14 помещения гледали марихуана на центъра на Ямбол

Да се разглежда решението на Конституционния съд в персонален контекст е излишно, по думите на Семов. Според него Конституционният съд не е и не може да бъде използван като маша в напрежението между институциите, а самото напрежение се дължи на сблъсъка между две различни представи за нормалност и Европейска България и обществената оценка на действията на прокуратурата е много ясно.

Гешев: Рухна митът, че главният прокурор е недосегаем

Гешев: Рухна митът, че главният прокурор е недосегаем

"Ангажирана е наказателна отговорност на олигарси, на заместник-министри, на кметове"

Атанас Семов не вижда никакъв разумен довод за оповестяването на процесуални действия и каква полза би имало това за осъществяване на съдебен процес. Това е и оценката на обществото, посочи съдията. Работата на прокуратурата е да събере и защити в съда доказателствата за извършено престъпление.

"България драматично се нуждае от стабилни институции и отговорно поведение", завърши Атанас Семов.

Много престъпват Конституцията според бившия съдия Румен Ненков

Много престъпват Конституцията според бившия съдия Румен Ненков

И президентът, и главният прокурор го правят