До края на месец март ще е готов новият Закон за съдебната власт. Той ще очертае реалната рамка на реформата в съдебната система. Това заяви пред БиТиВи министърът на правосъдието Атанас Славов.

Министърът поясни, че в ЗСВ ще има промени в структурата на прокуратурата. Славов поясни, че се предвижда да има ограничение на прокуратурата извън наказателния процес.

Той засегна и темата за Мартин Божанов - Нотариуса. По думите му новата информация е, че се е появило конкретно място, където са се срещали магистрати и брокери на влияние. Правосъдният министър изрази надежда, че от изслушванията в анкетната комисия ще се премине към конкретни действия като дисциплинарни производства и внасяне на обвинителни актове.

Славов отбеляза, че Нотариуса не е бил защитен свидетел. Той посочи като проблем, че комисията не може да проследи дали Мартин Божанов е ходил в спецсъда и спецпрокуратурата от 2020 г. насам. По думите му. записите от камерите са изискани от прокуратурата и са приобщени по досъдебно производство.

По отношение на визитата си в Украйна той заяви, че тя е била с цел да се изрази подкрепата за Володимир Зеленски. Славов подчерта, че е провел срещи с представители на украинското министерство на правосъдието. Той поясни, че България има амбицията да стане част от международен екип за разследване на военни престъпления.

Министър Славов засегна и темата за ротацията. Той подчерта, че има ясно поет ангажимент Николай Денков да подаде оставка на 6 март, а Мария Габриел да стане премиер. Според него е нормално партиите в некоалицията да излизат с различни идеи по отношение на ротацията. За него е ключово да продължат реформите.

Славов подчерта, че към момента няма съгласие за сключването на коалиционно споразумение с ГЕРБ. Следващите седмици ще се вземат решения за бъдещата форма на управление, поясни той.

И Кирил Петков отхвърли коалиционно споразумение

И Кирил Петков отхвърли коалиционно споразумение

Настоява първо за разговор за регулаторите, след това за министрите