Окръжна прокуратура - Бургас задържа за срок до 72 часа един български и двама турски граждани, обвинени в контрабандно пренасяне на над 28 кг високорискови наркотични вещества.

Дрогата е хваната на 17 август 2022 г. на ГКПП "Малко Търново. Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.4, предл.1 и 2, вр.ал.2, предл.1, вр. чл.20, ал.2 от НК, тъй като контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък, съобщиха от държавното обвинение.

Мъж се опита да пренесе над 100 кг хероин през „Капитан Андреево“

Мъж се опита да пренесе над 100 кг хероин през „Капитан Андреево“

Той пътувал със съпругата си и двете си деца

Наркотикът е открит при щателна митническа проверка на автобус с пътници, който се е движел от Турция за България по редовна линия от Истанбул за Силистра. Точното тегло на наркотиците е 28.519 кг. Те са били разпределени в 28 пакета. Експертни справки показват, че веществото в голяма част от откритите пакети е хероин. Пренасян е и метамфетамин. Очакват се експертни заключения, които с точност да покажат дали в пакетите е имало и други видове наркотични вещества.

Предстои Окръжна прокуратура-Бургас да внесе в съда искане обвиняемите да будат оставени в ареста след изтичане на 72-часовото им задържане.