Българите участвали в хакерската схема за пране пари били безработни строители, съобщи БНТ.

Групата е действала от 4-5 години. Замесените в схемата българи били наети от престъпната група, за да отварят банкови сметки на територията на ЕС, пътувайки до различни държави.

При операцията са арестувани 20 души и са извършени 40 претърсвания. Разпитани са и трима българи, които са замесени като финансови мулета.

"Обещавано им е да пътуват, за да ремонтират имоти, на практика, когато са пристигнали във Великобритания например, им е казано, че предвид тяхната трудова дейност е необходимо да подпишат документи.

Те не са говорили английски език, заведени са от други членове на групата в офис сгради, подписали са някакви документи, стояли са няколко седмици и им е казано, че няма да ремонтират и са изпратени обратно в България", обясни Владимир Димитров - началник на отдел "Киберпрестъпност" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Откриха българска следа в мащабна киберсхема за пране на пари
Обновена

Откриха българска следа в мащабна киберсхема за пране на пари

Сънародниците ни са задържани при международна операция на "Европол"

Възнаграждението на им било сравнително ниско - взимали са до 2000 лв или евро, но ядрото на групата им поемала всички разноски за пътуването и настаняването в съответната държава.

За разлика от тях, ядрото на групата прибирало сериозна комисионна за избирането на пари - около 40-50% от сумата. Те възложили на българските мулета да купят къща на територията на област Варна и там участниците в групата инсталирали устройства за копаене на криптовалути. От адреса са иззети оборудването, компютри и телефони.

Дейността на престъпната група е рекламирана на едни от най-известните хакерски форуми, където участието е платено и е след специална покана.

Потърпевши от хакерите, които давали поръчките, са най-вече фирми от САЩ и ЕС в това число правителствени институции, банки и училища.

Безпрецедентната полицейска акция по разбиването на групата продължило няколко месеца, водена от португалската полиция и Федералното бюро за разследване на САЩ, в координация с Европол.