Българските полицаи безцеремонно връщат мигранти и търсещи убежище в Турция, често след кражба на вещите им и използвайки насилие срещу тях.

Това твърдят от международната правозащитна организация Human Rights Watch („Хюман райтс уоч”).

Мигранти от Афганистан, Сирия и Ирак са съобщили за принудително връщане, кражби, насилие и нападения от полицейски кучета, според проучване на правозащитниците, проведено между октомври и декември 2015 г. сред 45 бежанци в шест страни.  

От организацията посочват, мигрантите са съобщили за 59 случая на насилствено връщане от България в Турция между март и ноември миналата година. 26 бежанци също така са посочили, че са били бити от полицията или ухапани от полицейски кучета.

„Всички освен един казаха, че са били лишени от вещите и притежанията си, в някои случаи под дулото на хора, които описват като български служители на реда, след това отблъснати през границата в Турция”, се изтъква в изявление на „Хюман райтс уоч”.  

През ноември Центърът за човешки права в Белград, който е финансиран от „Оксфам”, също съобщи за свидетелства за побои, заплахи и други видове полицейско насилие срещу мигранти, пристигнали през България.

„Хюман райтс уоч” призова българските власти да предприемат спешни мерки за спиране на незаконното отношение към хора, които търсят закрила и да бъде потърсена отговорност от отговорните.

Говорителка на българското вътрешно министерство е заявила пред правозащитната организация, че насилственото връщане на мигранти или неадекватното отношение към търсещи убежище не били част от политиката на българските власти към мигрантите и че всеки подобен случай, за който е съобщено, се разследвал.

„Ние нямаме такава политика и не толерираме подобно нещо. Разследваме всеки сигнал, който получаваме за насилие”, изтъкнала говорителката.

Над 30 хил. нелегални мигранти са влезли в България през 2015 г., близо три пъти повече в сравнение с 2014-а. Ала много малко от тях остават в най-бедната членка на ЕС и предпочитат да продължат пътуването си към по-богатите западни страни, отбелязва "Ройтерс".