Не. Не мога да ви отговоря на въпроса къде е Павел. Не искам да кажа за сега. Укривам детето си. Това каза в студиото на Нова Телевизия бащата на Николета и Павел Тодор Василев.

Припомняме, историята на двете деца разтърси обществеността след кадри, показващи отнемането от баща им и откарването на Николета с дипломатически автомобил на полското посолство. От злополучния ден 7-годишният Павел е в неизвестност.

Тодор Василев показа документ, позволяващ извеждането на децата от Полша. Става въпрос за декларация от нашето консулство във Варшава, подписана от майката, в която се разрешава на Тодор да пътува с децата си до България без да се посочва за какъв период от време.

Според него и адвокат, присъствал в студиото, това е доказателство, че не може да се говори за отвличане.

Ние не сме се разделяли, съпругата ми отиде да работи на Майорка и след като замина на мен ми беше издадено такова удостоверение. Николета и Павел имат двойно гражданство.

През всички граници си минахме - никой не ни каза, че нарушаваме закона, обясни бащата.

След като се оказа, че решението на полския съд е необжалваемо посочих датата, на която да бъдат взети Павел и Николета - аз съм честен човек.

Никой не се е замислил защо тоя баща се е върнал с тези деца в България - не искам да бъда извън закона. Майка им е пияница, отиде в родния си град да се лекува, срам е за децата да казват, че майка им е пияница, обясни Тодор.

Запитан защо се е бил пред децата си, Тодор отговори, че това е бащиният му инстинкт, който се е задействал след като видял, че „някаква си руския" дърпа децата му.

Аз нямам спомен, сега го виждам, не мога да ви обясня как съм реагирал.
Никой не провери тази рускиня защо е там.

В българския съд никой не каза защо е взета такава мярка, защо българският съд не се замисли. В нашия съд майката нито представи къде е работила, къде е живяла, как се е върнала.

Миглена Тачева се включи в студиото със съвети към бащата и разяснения по случая . Според нея българският съд е преценил, че 1 година трайно заселване на друго място не означава пътуване за ваканция.

Българският съд е преценил, че има нарушение на Хагската конвенцията, а това дали майката е алкохоличка или добър родител е предмет на друго дело.

Тачева осъди „грозните кадри" от взимането на децата и цитира библейска притча, в която две майки спорели, коя да вземе да гледа детето си. И двете твърдели, че то е нейно. Тогава Соломон им казал да го разделят на две. Истинският родител казва вземи ти да гледаш детето, нека то да бъде запазено цяло, подчерта Тачева.

Децата трябваше да бъдат взети от социални работници. Защо се допуска подобно нещо. Бащата е обещал да доведе децата и след това е казал елате ги вземете и е инспирирал цялото това нещо, което се случи, добави още Тачева.

Изходната молба беше на моя адрес, каза в своя защита Тодор Василев.

Тачева коментира участието на полското консулство като изпълнение на неговото задължение. Става въпрос за полски гражданин, още повече децата имат и полско гражданство.

Натикаха Николета като куфар в дипломатическия автомобил, контрира бащата и добави, че детето му е викало помощ.
От своя страна Тачева пък коментира, че трябва да се отбележи, че Николета е крещяла помощ бабо, а не помощ татко.

Правото съсипа две душици. Отгоре на това е ден на детето, а вие ми говорите само за правни каузи, завърши коментара си бащата.

Адвокатът Бойко Янкулов, който също беше гост в студиото за да коментира случая като експерт, беше категоричен, че не може да се твърди, че Тодор Василев е отвлякъл децата.

Срещу тези деца е извършено престъпление от страна на длъжностни лица и органи на държавата, а действията на бащата са неизбежна отбрана срещу незаконни действия, породени от държание на някого.
Единственият който има правото да пипне децата е съдията-изпълнител.