План за борба с трафика на хора поиска вицепремиерът Меглена Кунева по време на националната среща за противодействието на трафика на хора и закрила на жертвите, която се провежда в София и е на тема „Подготовка на стратегия за борба с трафика на хора в България”.

По думите на Кунева, след като един план бъде изпълнен, трябва да бъде разработен нов и да започне неговото изпълнение.

Тя отчете още, че темата за трафика на хора е с висок приоритет в българския дневен ред. Темата също така е важна за Европейския съюз и Европейския парламент.

По данни на прокуратурата за първите шест месеца на 2015 г. новообразуваните досъдебни производства за трафик на хора са 43, а общият брой български граждани, които са станали жертва на трафик, са 309 души. (Тук се включват и случаи от предходни години.) От тях 286 са жени и 23-ма - мъже. 20 момичета са пострадалите на възраст между 16 и 18 години, както и три момчета на възраст между 14 и 16 години.

Водещ остава трафикът на хора с цел сексуална експлоатация. Общо 238 от всички пострадали са станали жертва на този вид експлоатация, измежду които 235 жени (от които 17 непълнолетни момичета) и трима мъже (сред които едно момче на възраст между 14 и 16 години).

Жертви на трафик на хора с цел принудителен труд са станали общо 23-ма души, от които 4 жени (от тях 3 непълнолетни), и 19 мъже, като от тях 2 момчета са непълнолетни.

Също така един мъж и една жена са станали жертва на трафик на хора с цел отнемане на телесни органи.

Трима души са пострадали от трафика на хора с цел принудително подчинение, а 17 бременни жени са станали жертва на трафика с цел продажба на новородените бебета.

През 2014 г. новообразуваните досъдебни производства за сравнение са 87. Общият брой на пострадалите от трафик на хора е 491 души, от които 462 жени и 29 мъже.

Трафикът на хора е факт от българската действителност, отбеляза вицепремиерът Кунева. Този проблем не можел да се разреши самостоятелно. Според нея е нужно по-активно международно сътрудничество в борбата с трафика на хора. Проблемът бил факт в България, тъй като около нас се води война.

„Времето е толкова бързо, че не можем да си позволим да гледаме на този проблем академично спокойно от страни”, подчерта тя.

Според нея трябва да се направи анализ на работата на органите, които изпълняват законите, както и да се види как законът успява да промени обществото. Кунева отчете добро прилагане на закона по темата трафик на хора и обясни, че у нас имало само две оправдателни присъди. Равнището на осъдителни присъди било много високо.

Вицепремиерът обвърза ефективната борба с трафика на хора с евентуалното ни приемане в Шенген. В момента това, че не сме част от Шенгенското пространство не ни помагало. Не разменяме ДНК информация за престъпниците, както го правят шенгенските страни, аргументира се тя. Искаме повече и можем повече, увери Меглена Кунева.

Разработва се стратегия за борбата с трафика на хора, но тя настоя тази стратегия да се прилага, за да не се превърне в поредния добре написан документ. Тя настоя за действие и прилагане на документите в сферата на борбата с трафика на хора. Стратегията не е застинал документ. Тя е отворен документ, подчерта Меглена Кунева. Според нея когато се види, че нещо не работи, то трябва да се допълни и усъвършенства.
Тя настоя за ясни политики в борбата с проблема. Ако не знаеш къде отиваш, ще стигнеш на грешното място. Прилагащите органи имали купища работа за вършене, смята вицепремиерът.