Пакетът от профилактични прегледи за бебета се запазва през следващата година. Това заяви пред БНР д-р Галя Йорданова, директор Дирекция „Извънболнична и дентална помощ" в НЗОК.

Гражданка сигнализирала пред националното радио за проблеми при прегледите при ортопед. Тя уточнила, че всички бебета на един и шест месеца посещават задължително ортопед с направление. В клиниката в Горна баня за този преглед се заплащали 18 лева.

Обяснението било, че личният лекар дава направление за ортопед, а той извършва преглед с ехограф. Жената разказва, че Касата дава на лекарите лимитиран брой направления за извършване на подобни прегледи и ако човек не иска да плаща 18-те лева, трябва да „нацели" ден, в който имат направления.

Дори сумата да е малка - обидно е да се злоупотребява с възможностите на родителите", възмущава се гражданката.

От своя страна д-р Галя Йорданова обясни, че до една година на бебето личният лекар или педиатър извършва задължителен преглед на тазобедрените стави. Йорданова подчерта, че дисплазията на ставите е сериозно заболяване при новородени и кърмачета. То се проявявало като недоразвиване на стави, частично изкълчени или напълно изкълчени стави. Ехографското изследване обаче не било в задължителния пакет. Родителите не заплащат ехографското изследване само когато ортопедът, заради  състоянието на бебето, сам насочва към него, подчерта Йорданова.

Тя обърна внимание още, че първите два прегледа след изписване на новороденото, за което има избран личен лекар не се заплащат от родителя, ако бебето е без ЕГН. То се записва при личен лекар на базата на акта за раждане. От миналата година при бебета до 6 месеца се прави ехография на отделителната система. От тази година се изследва и зрителната острота.