Трета акция за безплатно мерене на кръвно организират тази седмица лекарите от Университетска болница „Свети Георги" в Пловдив.

Временният пункт за изследване на хипертонията ще се разкрие в Търговския и административен център „Гранд" на ул. „Капитан Райчо" и „Петко Д. Петков".

Пловдивчани могат да си измерят кръвното от понеделник до петък - от 10.00 до 18.00 часа, обясни доц. Федя Николов, началник на Кардиологичната клиника и зам.-председател на Националното кардиологично дружество в България. Според него целта на лекарите е акциите да станат постоянни и да се провеждат в цялата страна.

Безплатното измерване на кръвно в търговския център ще се извършва по същите 26 критерия, каквито бяха проверявани по време на мащабната акция през юли. Тогава, за пет дни във временния пункт на Университетска болница бяха прегледани над 1000 пловдивчани. Освен първични изследвания, гражданите получиха и безплатни консултации как да се предпазват от хипертония.

В УМБАЛ „Свети Георги" днес официално ще бъде открита Конферентната зала на болницата. В памет на проф. д-р Иван Зънзов тя ще носи неговото име.

Проф. Зънзов е първият ръководител на Клиниката по сърдечно-съдова хирургия, която се създава в Университетската болница през 1975 г. Четири години по-късно оглавява и Катедрата по пропедевтика на хирургическите болести. Заслугите му са, че създава през 1984 г. и Клиниката по детска хирургия.

Освен изявен хирург, проф. Зънзов бе депутат във Великото народно събрание. Два мандата в Народно събрание е и председател на Комисията по здравеопазване, младежта и спорта. Като депутат, заедно с тогавашния министър на здравеопазването, инициира и възстановява частната лекарска практика.