Разбита е престъпна група, която с фалшиви документи и измама, е успяла да прехвърли собствеността на 23 имота на територията на Столична община. Стойността им е за над 300 000 лв.
Задържани са 10 души, като 4-ма са вече с обвинения, останалите 6 са с полицейски мерки. Един от задържаните е бивш нотариус, който е оказвал "интелектуална" помощ на групата - давал е съвети какви документи да бъдат изготвени и при кой нотариус да се изповяда сделката.

Действащи нотариуси няма задържани.

Разследването е продължило една година, но и до този момент не е установени дали престъпната група е била подпомагана от действащи нотариуси. Имотите са били прехвърляни на близки или роднини на участвали в престъпната група. Някои са били прехвърляни и на търговски фирми, за да се заличат следите при покупко-продажбите. 
Стойността на апартаментите е за над 300 000 лв. Групата е подготвяла психологически свидетели за явяване пред нотариус и свидетелстване, че имотът се ползва от над 10 години - това е при схема за придобиване на собственост по давност. 

Измамниците са се възползвали предимно от хора, които живеят сами, като част от тях са с психични отклонения и не осъзнават напълно действията.

От Спецпрокуратурата обясниха, че е много трудно да се докаже дали в измамата са участвали действащи нотариуси, тъй като от правна гледна точка при представяне на документи, нотариус няма как да откаже изповядване на сделка.

При разбиването на групата са задържани много документи, включително нотариални актове и пълномощни, компютърни конфигурации. Извършват се огледи и сравняване на документи.
Предотвратена е неправомерно прехвърляне за 9 имота, като собствениците са предупредени да не извършват никакви разпоредителни действия.

Предстои да се поиска мярка за задържане на четиримата обвинени.

По-късно от Специализирания наказателен съд съобщиха, че е внесено искане от страна на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Георги Янев - ръководител и Борис Янков, Любомир Янев и Емил Янев - участници в организирана престъпна група, създадена с цел имотни измами.

Припомняме, само преди дни стана ясно, че с измамна схема е продаден имот на дете, останало сирак. В отговор нотариуси поискаха законови промени, с които да се ограничат имотните измами.