С измама откраднаха апартамента на дете - сирак. Детето има голямо наследство в имоти, показа разследване на Нова телевизия.

Момичето има няколко апартамента в София, един - на морето и земи. То е пряк наследник на дядо си, който е лекар-травматолог, уточни лелята на момичето, която е и негов настойник.

Новият собственик на обсебения апартамент се появил през есента на 2018 година. Той сменил бравата и веднага започнал да прави ремонт, разказват съседите.

Омбудсманът започва кампания за подкрепа на децата с един родител

Омбудсманът започва кампания за подкрепа на децата с един родител

В България има десетки случаи на родители, лишени от подкрепа от държавата

Достъп до нотариалните актове на апартамента имала само една жена, която някога се грижила за десетгодишното момиче и за богатия й дядо преди да почине.

"Той по принцип беше много мнителен, много недоверчив. Непрекъснато ходеше по разни екстрасенси, разни гледачки, втълпяваше си, че е прокълнат", каза лелята на момичето.

По нейни думи една от екстрасенските му препоръчала своя позната, която знаела пет езика. Дядодо й се доверил. Тази детегледачка имала достъп до нотариалните актове на всичките имоти, каза лелята на момичето.

Детегледачката се грижи за богатия възрастен човек и за неговата внучка около два месеца. Дядото умира внезапно и въпросната жена изчезва. Малко след това лъсва измамата с откраднатия апартамент в "Хаджи Димитър". Започва разследване на полиция и прокуратура.

Този апартамент веднъж е откраднат с фалшиво завещание и след това два пъти е препродаден.

Първият от новите собственици, присвоили жилището с измама, е Тошко Томов - безработен мъж , който живее с майка си в столичния квартал "Толстой". Томов има дългове и алкохолна зависимост. Апартаментът му е завещан през 2014 година от вече починалата прабаба на детето - законен собственик на апартамента. Експертизи доказват, че завещанието е фалшиво. То е заверено от нотариус Борислава Налбантова.

Въпросният Томов нямал никакво имущество на свое име. Той живеел в дома на майка си. Според нея и според юристи, които се занимават с имотни дела, личните му данни са взети срещу скромна почерпка.

Според адвокат по имотни дела Петромир Кънчев вероятно първият собственик не е бил наясно с какво се замесва. Той просто е бил почерпен или са му дадени някакви жълти стотинки, с които той просто е изпълнил това, което му е казано. "Обикновено там се ползва човек, който е ползван като "муле" или "бушон", както го наричаме. Тоест, някой, който да отнесе цялата вина. След това той препродава апартамента на някой, на когото му бъде казано", заяви адвокат Петромир Кънчев.

Бандата за имотни измами получавала информация от Столична община

Бандата за имотни измами получавала информация от Столична община

Служител на СО давал информация на лидера на бандата

Мъжът с алкохолна зависимост продава апартамента на друг софиянец - Данчо Юзунски, чрез пълномощник. Цената е примамлива. За 66 квадрата са платени скромните 35 000 лв. Сделката е изповядана при същия нотариус, заверил доказано фалшивото завещание - Борислава Налбантова, показва разследването.

Новият собственик живее в столичния квартал "Обеля". Работи в охранителна фирма. Не помни нито кога, нито от кого е купил апартамента.

Сделките с апартамента продължават. Данчо Юзунски го продава на друга жена, отново от София, отново за скромните 35 000лв. Жената разбрала, че е въвлечена в имотна схема, след като я извикали на разпит в полицията.

Според адвокат Кънчев при покупка на подобен евтин имот вероятно човекът е наяснон, че има нещо нередно.

МВР разби нова група за имотни измами в София

МВР разби нова група за имотни измами в София

Групата продавала недвижими имоти с фалшиви документи

И тази сделка е изповядана при същия нотариус - Борислава Налбантова.

Нотариус Налбантова отказа коментар пред медията, автор на разследването. Не е ясно защо въпреки разследването и разпита й в полицията, тя е продължила да узаконява продажбите с този апартамент.

Всички по веригата - от първия собственик до нотариуса, носят наказателна отговорност, до доказване на своята невинност, смятат юристи, запознати с имотните въпроси.

Всички, участвали в покупката и продажбата на имота са имали шанс да проверят историята на жилището в имотния регистър.

ГДБОП разби група за имотни измами
Обновена

ГДБОП разби група за имотни измами

Въртели и бизнес с лихварство и скимиращи устройства

Това не е единственият случай на подобни имотни измами. Практиката показва, че мозъкът на схемата е трети човек, в сянка, който отговаря за логистиката на измамата. "Той никога не се появява в нито едни документи, тези хора много трудно се стига до тях. Той води човека, взима го. Води го на нотариус, плаща разноските при нотариуса, след което получава нотариалния акт и пълномощното за продажба и се разпорежда в имота", заяви адвокат Петромир Кънчев.

По закон всички сделки с апартамента трябва да се обявят за нищожни и жилището да се върне на законния си собственик - десетгодишното дете.