Бившият министър на здравеопазването Божидар Нанев в първия кабинет "Борисов" е осъдил прокуратурата да му плати обезщетение от 100 000 лева. Присъдата е за неимуществените вреди, нанесени от делото за сделките за антивирусния препарат "Тамифлу", съобщи news.lex.bg.

Съдът оправда Божидар Нанев

Съдът оправда Божидар Нанев

Пред медиите Нанев коментира, че не е изненадан от решението

Припомняме, Божидар Нанев бе напълно оправдан преди 5 години. Обвиненията срещу него бяха, че в края на 2009 г. е сключил договор за доставка на лекарството срещу свински грип "Тамифлу" с фирма "Рош България", вместо да се възползва от офертата на Здравната служба на Великобритания.
Заради това решение са били настъпили вреди за около 2,4 млн. лева от разликата между двете офертни цени. Тогава Нанев обясни, че при обявена световна пандемия България е трябвало да осигури препарати за поне 1 млн. души от населението, а в страната имало около 100 000 опаковки, без да са предвидени пари за повече за текущата година.

5 г. затвор поискаха за Божидар Нанев

5 г. затвор поискаха за Божидар Нанев

За Димитринка Николова - 2 г. условно

Договорът с "Рош" бил за доставка на 200 000 дози и за отложено плащане през 2010 г., когато вече ще са планирани и пари в бюджета. В същото време, офертата от Великобритания включвала незабавно плащане, плюс транспортни разходи, а освен това имало опасност лекарствата да са с изтекъл срок на годност на следващата година и след това да се плаща за унищожаването им. Затова и в министерството били на мнение, че офертата е неизгодна. Освен това, към края на 2009 г. вече нямало ръст на заболяваемостта. Страната обаче е трябвало да бъде подготвена и за втора вълна, каквото имаше и закупените лекарства тогава влязоха в употреба.

На две инстанции съдилищата приеха, че сделката не само не е била неизгодна, а е била икономически оправдана и необходима.

Искът от 100 000 лева от Нанев срещу прокуратурата е напълно уважен от съдия Райна Мартинова от Софийския градски съд (СГС). Освен глобата, държавното обвинение трябва да заплати и 6646 лева за разноски за адвокатски хонорари.

Божидар Нанев: Закриваме 120 болници

Божидар Нанев: Закриваме 120 болници

Условията, от които зависи дали една болница ще остане или ще отпадне

Мотивите в полза на исканата от Нанев сума са, че делото срещу него е съсипало не само политическата, но и професионалната му кариера в България. Това била причината той да емигрира във Франция.

Свидетелски показания на съученичка и на негова колежка потвърждават, че Нанев преди обвинението е бил уважаван лекар, председател на Лекарския съюз в София и след това министър на здравеопазването. От показанията им става ясно, че по време на делото срещу Нанев, състоянието на болната му майка се влошило и тя починала, а той се чувствал виновен.

Заедно с Нанев беше подсъдима и бившата шефка на Дирекция "Бюджет и финанси" в МЗ Димитринка Николова, която почина по време на делото от скоротечен рак. Нанев понесъл много тежко и тази загуба, а след като бил освободен от поста, се прибрал във Варна и се изолирал напълно. След това опитвал да продължи да работи като детски хирург, но се страхувал да не допусне грешка и така останал без работа.

След като отишъл във Франция и получил оправдателна присъда, тя не била така широко медийно отразена, както обвинението към него.

В съдебното решение се отбелязва, че един от мотивите за размера на обезщетението е, че незаконното обвинение срещу Нанев е повдигнато за негови действия като министър и то в ситуация на криза.

В решението за обезщетение от 100 000 лева за Божидар Нанев пише, че обвинението (към бившия здравен министър - б.р.) е свързано с действия, които министърът е предприел в ситуация на криза за предотвратяване на последиците на епидемия на територията на Република България. От мотивите на оправдателната присъда са били съобразени с: "извънредна ситуация за предотвратяване на тежки последици за населението. Тези действия вместо да бъдат оценени като положителни за гражданите на Република България са станали повод за повдигане на незаконно обвинение". Незаконното обвинение е станало повод след това Нанев да прекрати професионалната си дейност като детски хирург и го е принудило да напусне България, пише в решението на СГС.

Решението не е окончателно и вече е обжалвано от прокуратурата пред Софийския апелативен съд.