Дошло е време да не се дава възможност на бивши служители на Държавна сигурност да заемат позиции, свързани с работа с класифицирана информация. Това заяви пред БНР проф. Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната, по повод шпионската афера с Русия.

Според него това е важен ход за намаляване на риска.

По негови думи фактите ясно показват, че в България е имало група, която е събирала и предавала информация на служители на руското посолство.

"Не е имало супер чувствителна информация, но е имало такава за бюджети, за програми за развитие на армията, не изключвам да е имало информация за отбранителното планиране в НАТО. Имало е разузнавателна информация", отбеляза Тагарев.

Антоний Гълъбов: Къде е поколението офицери, които не повтарят съветските модели

Антоний Гълъбов: Къде е поколението офицери, които не повтарят съветските модели

"Нямаме проблем с Русия, а с висшите позиции в България"

Той бе категоричен, че е невъзможно министърът да наблюдава дейността на всички, работещи в системата, още повече, че в случая е действано и конспиративно.

Тагарев заяви, че нямаме съзнанието, че задачата на армията и на въоръжените сили е да защитават България и нашите съюзници в рамките на НАТО.

"Продължават да се разпространяват кремлинофилски и путинофилски настроения. На този проблем трябва да се търси решение", посочи той и изрази надежда, че в следващия парламент ще има политически сили с евроатлантическа ориентация, които ще държат на българския суверенитет и европейското ни бъдеще.

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

Разследването е по чл. 104 и по чл. 109 от НК