Осъдиха Прокуратурата да плати на бившият кмет на Велико Търново Румен Рашев 40 000 лева неимуществени вреди от незаконно обвинение, пише "24 часа".

Апелативният съд в старопрестолния град частично е изменил решението на Окръжния съд във Велико Търново от края на м.г., с което Рашев осъди държавата за 25 хил. лева.

Окончателно оправдаха бившия кмет на Велико Търново Румен Рашев

Окончателно оправдаха бившия кмет на Велико Търново Румен Рашев

ВКС потвърди

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура Велико Търново срещу Рашев, който кметуваше 3 мандата, беше образувано досъдебно производство за престъпление по служба.

С постановление от 29 юли 2009 г. той бе привлечен като обвиняем. Наложиха му мярка за неотклонение "подписка", забранено му бе да напуска страната, беше поискано и отстраняването му от длъжност.

По време на съдебните дела стана ясно че Рашев е бил подслушван със специални разузнавателни средства по инициатива на прокуратурата. Причина за обвинението беше строеж на тенис кортове до ДКС "Васил Левски", до които предприемачът получил разрешение от кмета да вдигне 8-етажен блок с магазини.

Румен Рашев остава кмет на Търново

Румен Рашев остава кмет на Търново

Кметът Рашев, който управлява трети мандат

С това общината била ощетена с над 400 000 лв. След 6,8 години съдебни дела Румен Рашев първо беше осъден от Окръжен съд Велико Търново на 2 години условно с 4 години изпитателен срок, като беше лишен от право да заема обществена длъжност за срок от 4 години.

На втора инстанция бившият кмет получи 3 години ефективно, но върховните магистрати отмениха присъдата изцяло и върнаха делото на нов състав. После процесът премина в Пловдив след отводи, той бе върнат за втори път от ВКС и в крайна сметка с окончателно решение от 22 март 2016 ексградоначалникът беше изцяло оправдан.

По делото срещу прокуратурата д-р Румен Рашев твърди, че в резултат на действията на обвинението понесъл съществени морални вреди - започнал да изпитва страх, безпокойство, голямо психическо напрежение и разочарование от прилагането на закона, подложен бил на стрес и огорчение от случващото се. В резултат на несъстоятелното обвинение доверието на обществото в него изцяло рухнало, описва Рашев.

Производството по отстраняването му от длъжност допълнително уронило престижа и доброто му име. Пак във връзка с обвинението пострадала политическата му кариера и той се отказал от четвърти мандат.

За всички тези вреди бившият кмет е претендирал общо сумата от 100 000 лв., но магистратите са му присъдили обезщетение в размер на 40 000 лв. със законната лихва върху тази сума, считано от 22 март 2016 г. до окончателното й изплащане. Решението може да се обжалва пред ВКС в едномесечен срок.