И магистратите от Софийския апелативен съд (САС) оправдаха бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев по второто дело срещу него дело за престъпление по служба. Информацията е на "Правен свят", които се позовават на съдебните регистри.

Обвинението срещу Георгиев е за сключени 5 договора за социологически проучвания, които да дадат представа за обществените нагласи към политиката на пътната агенция, ремонтите на пътната мрежа, поддръжка и др., за които са плащани средно по близо 20 000 лева.

Веселин Георгиев окончателно оправдан за аферата "Батко и братко"

Веселин Георгиев окончателно оправдан за аферата "Батко и братко"

Пореден неуспех на прокуратурата

Твърдението на прокуратурата е, че договорите били сключени с дружества, които имали съвсем друг предмет на дейност и с тях държавата е била ощетена с почти 100 000 лева.

Обвиняеми по делото бяха и Радослав Колев, председател на студентско читалище "Св. Георги" - Пловдив, и Емилия Попова, шеф на сдружение за "Регионално и европейско развитие на Карлово" и фондация "Евридика 98". С тях са сключени част от договорите. Делото срещу тях беше прекратено още в първото заседание пред градския съд поради изтичане на абсолютната давност.

Процесът в Софийския градски съд (СГС) приключи за по-малко от 6 месеца. Първият процес срещу Георгиев, обаче, стана синоним за бавно правосъдие. той завърши с окончателното оправдаване на бившия шеф на фонда.

Преди година съдия Пенка Велинова оправда Георгиев и по второто дело, след като прие, че обвиняемият е имал правомощия да сключи договорите и не е имал виновно поведение. Прокуратурата протестира оправдателната присъда. Още след първата инстанция прокурор Севдалин Цанков каза, че не е съгласен с решението и държеше на условна присъда за Георгиев.

Веселин Георгиев – Батко отново оправдан

Веселин Георгиев – Батко отново оправдан

Софийският градски съд оправда изцяло по второто дело бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. Той бе обвинен за длъжностно присвояване на близо 100 000 лв. от сключването на договори с 5 дружества.

Апелативният съд напълно е споделил изводите на съдия Велинова.

Тъй като договорите, сключени през 2006 г. са под 20 000 лева, защитата на Георгиев през цялото време твърдеше, че той е действал, съобразно действащата тогава Наредба за възлагане на малки обществени поръчки. Тя не ограничава лицата, които могат да участват в тях.

Съдът е съгласен с тази позиция, която опровергава застъпваната от прокуратурата теза, че се касае за нарушаване на разпоредбите на Закона за обществените поръчки.

Разпитват бивши министри по делото срещу Веселин Георгиев

Разпитват бивши министри по делото срещу Веселин Георгиев

Веселин Геотгиев е подсъдим за злоупотреби

Отделно от това, по делото се доказало, че въпросните проучвания, свързани отпуснати пари за почистване на второ- и третокласни пътища, в крайна сметка са довели до благоприятен резултат - пътищата били почистени с труда на наети безработни граждани.

Апелативният съд не се съгласява с тезата на прокуратурата за настъпил вредоносен резултат с облага за фирмите-изпълнители. Като свидетели са разпитани бивши директори на пътни управления, които разказали за положителния ефект от реализацията на програмата, най-вече в подобряване състоянието на занемарената от години пътна мрежа. Освен това цялата дейност на Георгиев била одобрена от нарочна комисия.

"Следователно, тук очевидно се касае до чисто облигационни (договорни - б.р.) правоотношения, а не до фиктивни договори и несъществуващо тяхно изпълнение", се казва в решението на САС.

И Апелативният съд оправда Веселин Георгиев - Батко

И Апелативният съд оправда Веселин Георгиев - Батко

Прокуратурата ще протестира

Припомняме, оправдателната присъда от Софийския апелативен съд на бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев по другото дело за сключването на договори по Закона за обществените поръчки с дружества, които не отговаряли на условията за участие в процедурите, бе потвърдена на 23 декември 2015 година.

Тя потвърди оправдателната присъда на Софийския градски съд от 30 април 2015 година за невиновен по обвинение за незаконосъобразно сключени договори. Те са на стойност 38 723 234,18 лева и са сключени в периода 21 октомври 2006 г. - 28 ноември 2008 г.

Тогава прокуратурата се закани да обжалва присъдата.