Софийският апелативен съд е потвърдил оправдателната присъда на бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, придобил известност като Батко. Това става ясно от съобщение на прокуратурата, която обявява, че ще протестира решението на апелативните магистрати.

Оправдателната присъда по делото "Батко" е потвърдена от 6-ти състав на Софийския апелативен съд на 23 декември 2015 година.

Състав на Софийския градски съд с присъда от 30 април миналата година призна Георгиев за невиновен за това, че в периода 21.10.2006 г. – 28.11.2008 г. като изпълнителен директор на Фонд „Републиканска пътна мрежа“ е одобрил сключването на договори по Закона за обществените поръчки с дружества, които не отговаряли на условията за участие в процедурите.

38 723 234,18 лв. е стойността на сключените незаконосъобразно договори.

От държавното обвинение припомнят, че вследствие на това с решение на Европейската комисия от 23.07.2008 г. са прекратени междинните плащания от Комисията от Кохезионен фонд за Република България по всички проекти, по които Фонд „Републиканска пътна мрежа“ е страна.

На 19 октомври Георгиев бе изцяло оправдан и по второто дело за длъжностно присвояване с цел облага.

Протестът срещу решението на апелативните магистрати ще бъде изготвен в законоустановения срок, поясняват още от Софийската апелативна прокуратура.