Близки на Емил Трифонов - Кембъла заявиха, че не искат възмездие, а справедливост за смъртта му.

ВКС ще се произнесе в 30 дневен срок по делото срещу Боян Георгиев, обвинен за смъртта на Емил Трифонов - Кембъла.

Припомняме, Емил Трифонов загина на 17 март 2007 г. в автомобилна катастрофа на столичния бул. „Цариградско шосе". Автомобилът „Мерцедес" беше управляван от Боян Георгиев.

Подсъдимият не се яви в съдебна зала, но бе представляван от защитника си, който пледира делото да бъде върнато за ново разглеждане от състав на Софийски апелативен съд.
Това, според него, се налага, защото на първа инстанция - Софийски градски съд не е приложил глава 27 от Наказателния кодекс, регламентираща съкратеното съдебно производство.

Пред върховните съдии защитникът на Георгиев - Явор Нотев, изтъкна като обстоятелство, снижаващо вината на клиента му, факта, че Кембъла се е качил в колата, въпреки че е знаел, че шофьорът е пиян. Родителите на Трифонов се възмутиха от тази позиция и коментираха, че за грешката си синът им е платил с живота си.

Според прокуратурата има съществено разминаване в решенията на Софийски градски и Софийски апелативен съд. Прокурорът подчерта, че водачът на автомобила е управлявал със скорост над 140 км./ч. При разрешени 80 км./ч.

"В края на краищата в един процес има две страни. Аз съм едната, очаквам не възмездие, очаквам справедливост", заяви бащата на Кембъла Благовест Трифонов.

"Тази условна присъда за мен това не е наказание, за мен това си е подигравка с паметта на Емил", заяви сестрата на загиналия Невена Трифонова.

Боян Георгиев бе осъден от Софийски градски съд на 5 г. лишаване от свобода. Апелативният съд измени присъдата в 3 години условно, с 5 години изпитателен срок.

Докато делото срещу Боян Георгиев се придвижва по инстанциите, са приети някои корекции в Наказателния Кодекс. Съкратена процедура вече не се допуска по дела за престъпления, извършени в пияно състояние.