Добри практики по разследвания на различен вид престъпления е обсъдил и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов на среща с колегата си от Испания Алваро Гарсия Ортис в рамките на официалното посещение на делегация на Прокуратурата на Република България в испанската столица Мадрид.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е подчертал, че испанската прокуратура се ползва с много високо ниво на обществено доверие, факт, който е постигнат след дългогодишни усилия.

Прокуратурата разследва Истанбулгейт - извадка от Барселонагейт

Прокуратурата разследва Истанбулгейт - извадка от Барселонагейт

Разпитани са Борислава Йовчева и баща ѝ

Пред журналисти Борислав Сарафов се обяви за спешни законови изменения, които да позволят разкриването на специално звено за съдебни експертизи. Пред български журналисти в Мадрид той обясни, че забавянето на някои дела в основна степен се дължи именно на времето, което отнемат експертизите. Създаването на такова звено би забързало взимането на решения, които от своя страна на ускорят наказателното правосъдие.

"У нас прокуратурата изчерпа лимита си от грешки и вече няма право на такива. Амбициран съм да постигнем стандартите, които обществото очаква от нас. Да заработим като една нормална институция в защита на обществения интерес", подчерта Борислав Сарафов и призова институцията да бъде оценявана "не по минали, а по настоящи и бъдещи действия".

В Испания Борислав Сарафов се е запознал с организацията на разпределение на делата сред испанските прокурори. Водещ принцип в Испания е разпределението на делата да става според специалната професионална компетентност на магистратите, както и да се създават специални екипи по разследване. В рамките на испанската прокуратура функционират три специализирани звена с определена компетентност - противодействие на наркотиците, борба с корупцията и срещу тероризма. Има и специални сектори, които работят по дела срещу насилието спрямо жени и деца, престъпления срещу околната среда и прането на пари.

Сред акцентите в рамките на посещението на делегацията е било и противодействието на престъпленията в интернет, като в Испания е налице ръст от 300% на делата срещу компютърни престъпления в страната. Обсъдено е и нивото на взаимодействие между прокуратурата на Испания и България.