Констатираме – някой не хареса рейтинга на Борисов и дочака своя добър повод, или – черешките изядоха главния секретар (припомняме изявлението на Миро Севлиевски по повод появилите се снимки на разни яхти в Монако, че той и министрите Велчев и Петров са хубавите черешки в битката между нечии икономически интереси), или – Борисов не си вършеше работата както трябва, или – генералът си вършеше твърде добре работата, и т.н., и т.н.

Въпреки всичко и всички, фактът е налице – главният секретар на МВР, един от символите на Новото време, личността, която дълго време обираше негативите и отрицателните емоции, предизвикани от жълтото управление, подаде оставка и “слезе от кораба”.

Въпросът е – потъващ ли е този кораб, друг въпрос – “натиснат” ли е бат’Бойко да се оттегли и ако е така – защо толкова дълго и старателно моделиран образ бива отстраняван с лека ръка, трети въпрос – защо, след като всички очаквахме други оставки (примерно на Ники Василев, или на Абрашев и на просветния министър Владо Атанасов), последва най-неочакваният ход.

Едно е ясно, ако управляващите наистина се разделят с Борисов, това предвещава само дълги и мрачни бури по върховете на властта. Защото едва ли някой ще може да обясни на средностатистическия българин истинските причини за тази оставка....

Които могат да бъдат – “несъответствие на характерите” между Борисов и министъра му Петканов – все пак доста често се питахме, кой всъщност е боса в МВР...Напълно вероятно е и леко баналното “настъпил интересите на мафията”, което не значи, че не е вярно.

Но каквото и да си говорим, ще трябва търпеливо да изчакаме да видим едно – ще се оттегли ли Борисов от светлините на прожекторите, връщайки се към охранителната си “империя” Ипон, или ще потвърди истинността на приписваните му от мнозина политически амбиции.