Правосъдната министърка Екатерина Захариева призова този, който е изпратил SMS-а до премиера Бойко Борисов за дискусията по скандала „Яневагейт”, да излезе и да си признае, за да тушира напрежението. Пред Нова телевизия тя коментира, че връщането на SMS от страна на премиера не е заплаха.

Самата Захариева била получавала препратени SMS-и от Борисов с подобно съдържание, с които искал да й каже: „Виж как те топят”. Според министърката въпросното съобщение в никакъв случай не е намеса от страна на Бойко Борисов, нито опит за сплашване.

Тя заяви, че не е написала въпросния SMS, нито знае кой го е написал. По мнението й, не е толкова важно дали някой е информирал министър-председателя. По-важното е, че напрежението води до конспирации.

Захариева обясни, че е нормално тя да информира премиера какво се случва и го е направила в обедната почивка, когато двамата са се чули. Министърката смята, че нещата малко са се преекспонирали, защото всичко се излъчва и журналистите го гледат. Тя смята, че било добре дори да се излъчва онлайн. Самото заседание е имало много напрегнато.

Има страхотно напрежение в съвета, което не помага нито за повишаване на имиджа, нито за връщане на доверието в институцията, която представлява съдебната власт, коментира Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че от четири месеца се занимават само със скандали в съдебната власт, нонстоп имало скандали. От скандали и разправии не можели да обсъждат много по-важните неща, същината на съдебната реформа. Някой искал да не стигнат до важните неща и се пречи дебатът да се пренесе върху съществените неща – реформите, проверките за почтеност, кариерното израстване. Всяко нещо се преекспонирало. Имали 3-месечен срок за изменения в Конституцията, като половината време вече е изтекло, обясни Захариева.

Тя коментира и смяната на председателстващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова, като посочи, че каквото и да се случи, то се приписва на премиера и правителството. Голяма част от реформите, които трябва да се случат в съдебната власт, обаче трябва да се извършат от ВСС. Всички били изненадани от промяната, включително и премиерът. Мотиви не били чути. По думите на Екатерина Захариева, не е важна личността, а начинът, по който се е случила смяната на Соня Найденова с Димитър Узунов. Тя изтъкна, че има напрежение и опит за тактическо преимущество, като аргументите не се чуват.

Захариева познавала Найденова и знаела професионалните й качества, но нямала впечатления за работата на Узунов.

На въпрос живеем ли в престъпна държава, правосъдната министърка коментира, че живеем в престъпна държава на средно ниво в Европейския съюз, ако това ни успокоява, но очевидно не.

Екатерина Захариева призова органите да бъдат оставени да си свършат работата на спокойствие във връзка със смъртта на Тодор от Враца. Не било лесно да се правораздава, но трябвало да се върне доверието в институциите. Тя смята, че натискът идва от недоверие в институциите. Общото усещане е, че хората не вярват в правосъдието – прокуратура, полиция.

Когато общественият натиск влезе в съдебната зала, правосъдието излиза през прозореца”, заяви Екатерина Захариева. Тя попита как под уличния натиск прокурори и съдии могат да правораздават. Захариева призна, че ако бързо не бъдат предприети стъпки, за да повишат доверието в институциите, хората ще излизат.

Министърката коментира, че у нас има 46,6 % осъдени за кражба. Когато извършителите на кражби бъдат разкрити, почти нямало неосъден. Проблемът не бил в закона, а в превенцията и разкриваемостта, убедена е Захариева.