Вътрешният министър Бойко Рашков направи поправка на началника на кабинета Лена Бориславова и заяви, че никога не е очаквал и не очаква криминални елементи и провокатори на протестите на полицаи, пожарникари и служителите в затворите.

Рашков не отрече че има обаче такива подозрения, но очакванията и информацията се отнасят за протеста в сряда. Вътрешният министър не уточни, но за сряда "Възраждане" организира протест пред Министерски съвет.

На въпрос кое е обаче "лицето от списъка на Петков", което подготвя провокации, Бойко Рашков не пожела нито да уточни, нито да поправи Лена Бориславова. Той пожела въпросите да бъдат отправени към нея.

Лице от списъка Петков, а и криминални участвали в протеста на МВР

Лице от списъка Петков, а и криминални участвали в протеста на МВР

Правителството е учедено, че тече подготовка за протест, докато се преговаря

По-късно и на въпрос дали това лице не е негов предшественик в Министерство на вътрешните работи, Бойко Рашков не уточни, но посочи, че действително в МВР в едни предишни периоди са се вършили срамни неща. Това направи той с анонс към случилото се под колоните на МС по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов, което самият Рашков нарече "задколоние". 

Въпросът и отговорът на министър Рашков обаче са в контекста на постановеното решение на Върховна касационна прокуратура да върне на прокуратурата отказа да разгледа данни за бившия вътрешен министър Христо Терзийски. Припомняме, че през декември 2021 г. МВР съобщи, че Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство за участието в организирана престъпна група срещу бивш ръководен кадър в силовото ведомство, понастоящем депутат. Макар и да не бяха посочени имена, от реакцията на депутата от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Христо Терзийски стана ясно кого се визира. 

Вътрешният министър Бойко Рашков се е срещнал с представители от синдикатите в МВР и след срещата дадоха брифинг в Министерски съвет. На брифинга се разбра, че се водят преговори, синдикалните организации са обнадеждени, че някакъв компромис може да бъде постигнат, но не отмени протестите.

МВР синдикатите излизат доволни от МС, но протестът продължава

МВР синдикатите излизат доволни от МС, но протестът продължава

Валентин Попов обясни и че ако започне реформа в МВР и тя е уместна, то синдикатите биха я подкрепили