Двама души - последователи на скинхедс - са задържани за снощното нападение над 28-годишен мъж в района на улиците "Пиротска" и "Цар Самуил".
Това заяви пред БНР главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

Междувременно от пресцентъра на МВР уточниха, че това са столичаните И.Т на 28 години и М.М. на 29 години. Те са хванати в близост до мястото на престъплението.
Сигналът за нападнат в района на ул. „Пиротска" мъж е получен снощи към 20.12 часа, допълват от пресцентъра на Вътрешното министерство.

Мюфтийството поиска от Прокуратурата мерки срещу насилието над техни хора
Още...

Припомняме, преди да пребият турския гражданин мъжете са връхлетели в намиращия се на около 10 метра от мястото пансион, който се обитава от имигранти. Изпочупили са вратите, но чуждите граждани са успели да ги изблъскат. След това нападателите случайно са попаднали на 28-годишния мъж на улицата.

Комисар Лазаров уточни, че нападнатият е българо-мохамеданин, български гражданин. 5-6 души са му скочили в района на "Баня баши", по-късно от тях са задържани двама, уточни Лазаров.

Едно от лицата е казало "най-вероятно сбъркахме". "Аз го разбирам, че те са очаквали, че това е кандидат-бежанец или незаконно преминал границата", допълни Лазаров. Той обаче уточни, че никой не може да бъде нападнат на етническа основа.

Засега няма да оперират ранения Метин
Още...

В момента пострадалият се намира в шоковата зала на Военномедицинска академия, където лекарите се борят за живота му. Той е в кома и с черепно-мозъчна травма.

Има ескалация на напрежението, защото инцидентите са факт", допълни още главният комисар на МВР.

Малко по-късно, на брифинг пред СДВР, директорът на столичната полиция комисар Ивайло Спиридонов обаче опроверга информацията за скинарите и посочи, че няма оперативни данни нападателите от снощи да са свързани с движението "скинхедс".

По думите му тази информация била получена от полицаите, които са арестували двамата мъже. Тъй като задържаните били с бръснати глави и приличали на хора от подобно движение, служителите на реда предположили, че те наистина са такива.
В СДВР обаче няма информация за такава връзка.

Единият от задържаните е участвал по-активно в побоя пред хостела.
Стана ясно, че продължава и издирването на останалите трима нападатели.

По думите на директора на СДВР в района между Централна гара, Баня башъ, ул. „Пиротска" и „Симеон", непрекъснато патрулират екипи на столичното Трето РУП. Полицейските служители извършват и профилактични действия, насочени към недопускане на ксенофобски прояви.

Именно заради осигуреното засилено полицейско присъствие , полицаите са се отзовали толкова бързо при снощния инцидент, отбеляза комисар Спиридонов.
Той допълни, че материалите по случая са докладвани на прокуратурата и в момента действията по разследването на инцидента се извършват по разпореждане на водещ прокурор.

Спиридонов съобщи и че заради днешните протести и предстоящите два концерта на пл. „Александър Батенберг" и пл."Александър Невски" има изградени специални контролно-пропускателни пунктове в центъра на София, тъй като са били получени сигнали, че ще има опити за ескалация на напрежението. Ще се проверяват лица със съмнително поведение и които носят обемисти предмети и багажи.