Възможно е мащабна фалшификация да е извършвана на всички провеждани досега избори в България. Другият вариант е броят на хората в избирателните списъци да е перманентно неточен заради софтуерна грешка.

За това съобщиха от инициативния комитет "За Зелен Младост" след заседание на делото, с което ИК "За Зелен Младост" обжалват отказ на Столичен общински съвет (СОС). От СОС не искат да признаят, че в подписката срещу презастрояването са се подписали над 10% от постоянно живеещите в "Младост". Ако това бъде признато, решението за провеждане на референдум може да стане задължително.

Очаква се в 14-дневен срок да се представят писмено заключенията от двете страни, след което съдът ще излезе с окончателно решение.

На делото в Софийския административен съд бяха разпитани вещите лица Даниела Събева и Борислав Радайски. Те са изготвили съдебна експертиза, която проверява точния брой жители на район "Младост", положили валиден подпис под искането за провеждане на референдум.

Според протокола на Районната избирателна комисия от вота на 14 ноември 2016 г. 87 829 души са били с избирателни права и постоянен адрес в "Младост". Според ГД "ГРАО" 28 дни по-късно е имало 94 176 души с избирателни права и постоянен адрес в района. Към тази дата е приключило събирането на подписката. Съдът имаше за цел да установи дали са необходими 8 783 или над 9417 валидни подписа, за да бъде референдумът задължителен. Основен мотив на СОС да го отхвърли е позоваването на протокола от ГРАО, според който за по-малко от месец в района са се появили нови 6347 души с постоянен адрес и избирателни права и признаването на по-малко от 9400 валидни подписа.

Според адвокат Радан Кънев, който защитава правото на жителите на района да гласуват на референдума, е нереалистично броя на постоянните жители на столичния район "Младост" да е нараснал значително за толкова кратък срок.

"Абсолютно нереалистично е за 20 работни дни общинската администрация дневно да е обработвала средно по над 300 заявления за смяна на постоянен адрес. Всичко това се извършва на едно гише, но в същото време е свързано и със смяна на лични документи. Съвсем логично е, че едно от числата е невярно ", категоричен е Кънев.

В отговор на въпрос дали експертите са успели да проверят какъв е бил броят на избирателите към 12 декември 2016 г., те отговориха, че им е било "обяснено, че според изискванията на закона цялата информация се изтрива след 6 месеца и нищо не се съхранява".

Кънев разясни, че промените в Закона за защита на личните данни все още не са приети.

"Има два варианта. Увеличението с над 6300 човека за 28 дни или е грешка на системата или фалшификация, но в никакъв случай достоверна информация", категоричен е юристът.

Пореден протест срещу застрояването на столичния квартал "Младост"

Пореден протест срещу застрояването на столичния квартал "Младост"

Със скандирания "мафия" жители блокираха кръстовището на бул. "Александър Малинов" и "Филип Аврамов"

С подобна грешка се засяга истинността на много важни документи. Оказва се, че говорим и за данни, които не могат да се верифицират. Тук проблемът е много по-широк и засяга не само референдума в "Младост", а всички избори в България, при които може да е извършвана фалшификация или да е допускана подобна софтуерна грешка", продължи с пледоарията си Кънев.

Вещите лица са проверявали данните само на електронен носител, не и на хартиените подписки - системата е автоматизирана само отчасти. Тя показва грешни записи, които след това трябва ръчно да се проверяват. Програмата е генерирала много по-голямо количество некоректни записи, част от които впоследствие се оказали верни, признаха експерти.

Радан Кънев поиска допълнителни доказателства, за да се оспори твърдението, че няколкохилядното увеличение на жителите няма как да се провери за заден период. Точно това бе оспорено от представителят на Столичен общински съвет.

Съдът отхвърли исканията за събиране на още доказателства и постанови 14-дневен срок за писмено представяне на заключенията от двете страни, след което ще излезе с окончателно решение.