Районен съд - Бургас проведе поредно заседание по делото за лично укривателство и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, по което подсъдим е Бенчо Бенчев. Чрез видеоконферентна връзка със Софийския затвор бе изслушан свидетелят Димитър Желязков - Митьо Очите.

В съдебното заседание защитата направи искане, съдът отново да позволи Бенчо Бенчев да напусне пределите на България за осъществяване на прегледи при двама медицински специалисти в Турция, на 16.07.2020 г. и на 05.08.2020 г.

Адвокатите се аргументираха с факта, че подсъдимият не се е възползвал от предходното разрешаване на съда да пътува до Турция, тъй като видно от отговорите на РЗИ - Бургас и главен секретар на МЗ, при евентуално пътуване до тази държава и завръщането си е следвало да бъде поставен под 14-дневна карантина, съгласно заповед на министъра на здравеопазването.

Защитата пледира, това поведение на Бенчо Бенчев да бъде оценено от съдебния състав като уважително към правораздаването. Представителите на Районна прокуратура - Бургас счетоха това искане за неоснователно.

И втори съд пусна Бенчо Бенчев да се лекува в Турция

И втори съд пусна Бенчо Бенчев да се лекува в Турция

Той трябва да се върне в България до 7 юли

Районен съд - Бургас обаче разреши на подсъдимия временно да напуска многократно пределите на България за срок на връщане до 29.09.2020 г., за преглед и консултация в болница в гр. Истанбул, Република Турция.

За съда е безспорно, че до момента Бенчо Бенчев има безупречно процесуално поведение и изцяло съобразено с целите на настоящия процес - разкриване на обективната истина. За своето разрешение - подсъдимият да напуска пределите на България за лечение, съдът бе мотивиран от времевия период между двете уговорени посещения на лечебни заведения в Турция и задължителната 14-дневна карантина при евентуално завръщане през този период.

Районен съд - Бургас отчете и периода, необходим на различните държавни органи да приведат в изпълнение настоящото разрешение на съда, в случай че определението влезе в сила.

Определението на съда може да бъде обжалвано или протестирано в 7- дневен срок пред въззивна инстанция.

Следващото заседание по делото продължава на 30.09.2020 г., с изслушване на свидетели.

Прокуратурата обжалва пускането на Бенчо Бенчев

Прокуратурата обжалва пускането на Бенчо Бенчев

Съдът разреши на Бенчев да пътува за Истанбул, за да се лекува

Припомняме, че Бенчев, който е и общински съветник, е подсъдим за това, че е укрил Митьо Очите в Истанбул през август, 2018 г., когато босът вече се е издирвал от Интерпол като лидер на организирана престъпна група за рекет, палежи, побоища и наркотици.

Срещу общинаря са повдигнати още две обвинения за боеприпаси и неправилно съхранение на огнестрелно оръже.

От самото начало на процеса Бенчев твърди, че е невинен, тъй като когато се засекли с Димитър Желязков в Гърция не е знаел, че несебърлията се издирва. Бенчев пътувал към Турция за лечение на старо заболяване, Митьо Очите също решил да пътува с луксозния бус на Бенчев. Двамата обаче бяха задържани от турските власти на 3 август, 2018 г., в луксозен хотел в Истанбул.

Окончателно съдът отказа да пусне Бенчо Бенчев да се лекува в чужбина

Окончателно съдът отказа да пусне Бенчо Бенчев да се лекува в чужбина

Според не е налице причина за разрешение за напускане на страната

Общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев, който беше пуснат от ареста под гаранция в размер на 50 000 лв., обжалва решението.

На 5 февруари съдът разреши Бенчев да се лекува в клиника в Турция. Ден по-късно прокуратурата обжалва пускането на Бенчо Бенчев зад граница.

На 17 февруари Окръжният съд в Бургас окончателно отказа да пусне Бенчо Бенчев да се лекува в чужбина.

Три са обвиненията срещу Бенчо Бенчев

Три са обвиненията срещу Бенчо Бенчев

Помагал на Митьо Очите, не пазил оръжието си по надлеждния ред