От прокуратурата внесоха три обвинения срещу общинския съветник в Бургас Бенчо Бенчев. Едното от обвиненията е за спомагане на Димитър Желязков - Митьо Очите, да избегне наказателно преследване. Останалите - в държане на боеприпаси без разрешително, както и в държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, за което Бенчев не е взел необходимите мерки за сигурност.

Подробности от обвинителния акт:

Бенчев е обвинен за това, че в периода от 02 до 04 август 2018 г. в Република Гърция и Република Турция, е помогнал на Димитър Желязков да избегне и да суети наказателно преследване. 

Съдът прекрати делото срещу Митьо Очите

Съдът прекрати делото срещу Митьо Очите

Заради съществени процесуални нарушения в обвинителния акт

На 02 август 2018 г. Бенчев е превозил с лек автомобил Димитър Желязков от град Солун в Гърция, през границата до турския град Истанбул. За същия период - 02-04 август 2018 г. Бенчев е предоставил на Митьо Очите да ползва стая в хотел "Рамада". Стаята е резервирана на името на Бенчо Бенчев.

Бенчо Бенчев е обвинен и за това, че на 05 август 2018 г. държал в спалнята си оръжия и боеприпаси, сред които 57 броя фабрични патрони, представляващи боеприпаси без разрешение. 

Бенчо Бенчев е необходим на някого, смята адвокатът му

Бенчо Бенчев е необходим на някого, смята адвокатът му

Познават се лично, но не са били в близки отношения

От прокуратурата описват претърсването в дома на общинския съветник. В гардероб е открито огнестрелно оръжие - ловна карабина и 100 броя боеприпаси за същото огнестрелно оръжие. За тяхното съхранение е имал издадено разрешително за съхранение, но не е взел необходимите мерки за сигурност.

Откритите огнестрелни оръжия са три пистолета "Байкал - 442" и 90 броя патрони за тях. Той е имал разрешително за съхранение, издадено на търговското дружество "Бенмар" ЕООД - град Бургас, но не ги е пазил според изискванията на закона.

Очаква се Районен съд - Бургас да насрочи дата за провеждане на разпоредително заседание по делото. 

Бенчо Бенчев заклейми бургаските социалисти, погребали го жив
Обновена

Бенчо Бенчев заклейми бургаските социалисти, погребали го жив

Бенчев се върна като независим в общинския съвет в Бургас

Припомняме, Бенчев заедно с бившия депутат от ДПС Несрин Узун бяха сред върнатите от турските власти български граждани, арестувани при задържането на Димитър Желязков - Митьо Очите в Истанбул на 4 август.

Бенчев отрича да е имал бизнес с Митьо Очите, Несрин Узун - също, въпреки че и двамата са задържани в хотела, където е отседнал бургаският криминален бос, а самата регистрация в хотела е направена от Узун на името на Бенчев. Както Бенчев, така и Узун бяха в ареста в Бургас, но бяха освободени на 6 август, без да им бъдат повдигани обвинения.

Общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев, който беше пуснат от ареста под гаранция в размер на 50 000 лв., обжалва решението.

С постановление от 10 август 2018 г., Бенчо Бенчев е привлечен като обвиняем за лично укривателство и незаконно притежание на боеприпаси.

От 25 септември Бенчев вече не е и заместник-председател на Общинския съвет в Бургас.