Държавата да създаде електронен регистър за непридружени деца - бежанци. Това предложи днес Иван Шаренков, правен консултант по миграционните въпроси, който представи резултати от проучване по проект, цитиран от "24 Часа".

По думите му по този начин ще се знае къде са те. Наред с това регистърът ще може да проследява дали тези хора са жертва на трафик или са "клиенти" на каналджии. Не е ясно и защо са трафикирани, посочи още Шаренков.

Като мотив за предложението той даде значително увеличеният брой на непридружени деца-бежанци в България. Делът възлиза на близо 400 процента спрямо минали години. Това каза

Той припомни, че през 2020 година у нас са дошли между 12 000 и 14 000 непридружени деца. Според него това е прецедент, с който държавата трябва да организира своята дейност, за да намери съвременен подход към тази уязвима група.

Любов Панайотова - директор на Европейския институт посочи, че над 200 души са обучени за работа с непридружени малолетни и непълнолетни лица. Сред квалифицираните има представители на Гранична полиция, от Дирекция "Миграция" и от националната полиция. У нас имаше липса на координация на институциите, както и непознаване на задължения на конкретни ведомства. В края на проекта бе разработена пътна карта, която да е от помощ както на хората, така и на институциите. Тя проследява ангажимента на институции, когато имаме контакт с такива деца, каза още тя.

Разработена е нормативен акт, който е подходящ за проследяване и обгрижване на непълнолетни и малолетни деца, които минават през България. Някои от тях имат нужда от реална подкрепа.

Британия е "изгубила" няколко стотин деца мигранти от хотели, в които са настанени

Британия е "изгубила" няколко стотин деца мигранти от хотели, в които са настанени

От 4600 деца пристигнали в Обединеното кралство от 2021 г., 440 са изчезнали и само половината са се върнали