Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет от ДАНС допуск до класифицирана информация за база на данни, събрани по време на контрола за надеждност. Това обяви пред bTV премиерът Кирил Петков.

Той заяви, че приветства ДАНС и българските служби за сигурност за това, че показват решителни действия. Всеки път, когато виждат нарушение на закона, трябва да действат, да бъде ясно, че няма човек, който е над закона, категоричен бе Петков.

Министър-председателят обясни, че данните са събирани "дълго време", но е класифицирана информация кога е започнало разследването и какво точно е било открито.

Цацаров хвърля оставка като шеф на КПКОНПИ

Цацаров хвърля оставка като шеф на КПКОНПИ

Той напуска поста от 1 март

Той поясни, че отнетият допуск до класифицирана информация не означава директно освобождаване на Цацаров от Антикорупционната комисия, но това според Петков прави неговата работа "в някаква степен невъзможна".

"За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция на високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, която всички български граждани се надявахме да бъде свършена. Оценката ми е силно отрицателна", подчерта премиерът.

Той се надява, че вчерашният анонс за оставката на Цацаров и днешното отнемане на допуска не са свързани.

Антоанета Цонева видя лични стратегии за оцеляване в оставката на Цацаров

Антоанета Цонева видя лични стратегии за оцеляване в оставката на Цацаров

Реформата в съдебната система трябва да бъде проведена

Премиерът бе категоричен, че мнението му за главния прокурор Иван Гешев съвпада напълно с това на управляващата коалиция, която с декларация в парламента днес поиска обвинител №1 да се оттегли.

Той заяви, че доверието - както на управляващата коалиция и неговото лично, така и на голяма част от народа, е сведено до факта, че най-добрият акт е да си подаде оставката.

Отнетият допуск нямал общо с оставката на Цацаров

Отнетият допуск нямал общо с оставката на Цацаров

Атанас Славов поясни, че за целта трябва да има конкретни доказателства

Никой по негови думи не вярва, че прокуратурата работи, както би трябвало да работи - имало огромно ниво на сериозни престъпни дейности, които все още не са били обект на наказателни и на осъдителни процедури.

Петков изрази убеденост, че парламентът ще работи по законодателни промени, които да дадат "нов облик на българската прокуратура".

Ивайло Мирчев: Да не се допускат новите Цацаров и Гешев

Ивайло Мирчев: Да не се допускат новите Цацаров и Гешев

Мирчев отново защити необходимостта от реформа на прокуратурата