Българите ще плащаме за седмото дело срещу страната ни, предизвикано от непремерените изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и за полицейската бруталност от неговите подчинени при показната акция по задържането на Тенчо Попов.

Общо 123 хил. евро струват досега непремерените изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и бруталните арести на МВР от негово време, изчисляват от Медияпул.

Страсбург ни осъди € 40 хиляди за арест от времето на Цветанов в МВР

Страсбург ни осъди € 40 хиляди за арест от времето на Цветанов в МВР

Маскирани и тежко въоръжени полицаи нахлули в 6 сутринта в дома на семейство с деца

Попов е бивш главен секретар на финансовото министерство. Той бе арестуван на 1 април 2010 година при показна акция с участието на тежко въоръжени полицаи. От разпространените тогава видеокадри, снимани, монтирани и излъчени от МВР ясно се чуват крясъци на служителите на МВР: "Падни! Горе ръцете!".

Докато е държан на мушка заподозреният чиновник е невъоръжен, свален на земята, а лазерният мерник шари по гърба на беззащитния човек. Видеото, което наподобява старите филмови ленти, може да бъде открито на сайта на МВР.

Другият задържан по същата акция - бившият военен министър Николай Цонев вече осъди прокуратурата за воденото срещу него дело. Припомняме, при задържането на Цонев особено се прояви бившият вече прокурор Роман Василев, прочул се с фразата: "...тъй като сте си абсолютен престъпник... като на всеки един престъпник, както трябва – долу, на земята".

Кабинетът взема поуки от присъдите срещу България от Страсбург

Кабинетът взема поуки от присъдите срещу България от Страсбург

Приключи наблюдението на повечето решения от групата "Ал Нашиф срещу България"

Делото на Тенчо Попов се води от адвокатско дружество “Екимджиев и партньори“. Европейският съд по правата на човек намира, че българската полиция е нарушила забраната за изтезания, нечовешко и унизително отношение при ареста.

Бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов не е получил и правосъдие, защото прокуратурата е отказала да разследва случая. Затова на него са присъдени 10 000 евро обезщетение. Отделно 4000 евро обезщетение са присъдени на съпругата му Антония Попова, която е нотариус. Полицейската акция се проведе именно в нейната кантора.

Европейските магистрати са отчели, че има нарушение на служебното/лично пространство на нотариуса, която не е била в офиса си по време на ареста.

Коментарът на тогавашния вътрешен министър и настоящ председател на най-голямата парламентарна група в парламента Цветан Цветанов е следният:
"Очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин…".

Адвокат Михаил Екимджиев бе завел дело и за изказванията на бившия прокурор Роман Василев и Бойко Борисов по същия повод, но съдът в Страсбург не откри нарушение.

Бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев тогава бе казал: „Днес е Велики Четвъртък, хубав ден преди Разпети петък, да разпнем трима“, визирайки арестите на Николай Цонев, Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров.

Бойко Борисов отбеляза: "Полицията се справи перфектно по време на последните арести. Действително прокурорът Роман Василев не бива да говори такива неща, защото той е господар на всичко, което се случва от ареста до искането на мярка. Но нека не бъдем толкова състрадателни към хора, които са нанесли огромни щети на държавата".
(И тримата арестувани бяха оневинени изцяло от българския съд, б.р.)

Предишните дела по арести от времето на Цветанов, по които страната ни е осъдена да заплаща значителни суми са - арестът на Алексей Петров, задържането на сочения за негова дясна ръка Антон Петров – Хамстера, както и операцията срещу братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците.

Алексей Петров и другите „октоподи” осъдиха държавата в съда в Страсбург

Алексей Петров и другите „октоподи” осъдиха държавата в съда в Страсбург

114 000 лв. ще плати страната ни след поредната присъда в ЕСПВ

Българите ще плащат обезщетение и за полицейската акция "Медузите" във Варна и за изказванията на Цветан Цветанов по делото "Касоразбивачите".

 Преди около месец България бе осъдена на 40 хил. Евро отново по дело от времето на министър Цветанов. Тогава маскирани и тежко въоръжени полицаи нахлули в 6 сутринта в дом, където пред очите на малки деца арестували баща им.

Малко по-късно министрите от втория кабинет "Борисов" приеха обобщен годишен доклад по изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България, повечето от които бяха "натворени" по време на първия мандат. Целта на анализа е да подпомогне ефективното изпълнение на осъдителните решения на ЕСПЧ, особено в области, в които се наблюдава повторяемост на нарушенията.