Районна прокуратура - Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу седем лица, обвинени за извършени от тях престъпления - причиняване на телесна повреда, хулиганство и незаконно държане на оръжие.

Обвиняемите са от фамилия, известна с прозвището "Гольовци", от квартал "Изток" в Кюстендил. Между тях и другата такава - "Ропотамци", съществува дългогодишна вражда, обхванала по-голяма част от техните представители.

На 30 септември 2017 г. няколко души от клана "Ропотамци" празнували рожден ден. Двама от тях пазарували в намиращия се наблизо магазин, като на връщане били пресрещнати от лек автомобил. В него били техните опоненти от другата фамилия, въоръжени с различни предмети - тръби, бухалки, верига от моторен трион. Без да бъдат предизвикани, те нанесли удари както с тях, така и с ръце и крака по главата и тялото на Д.М. Успоредно с това нападателите отправяли закани, а единият от тях - А.М., държал огнестрелно оръжие и произвел изстрели с него. Подпомогнат от братовчед си, пострадалият успял да избяга. Случилото се било наблюдавано от свидетели.

Осъдиха трима от фамилията "Ропотамци" след сбиване с друга ромска фамилия

Осъдиха трима от фамилията "Ропотамци" след сбиване с друга ромска фамилия

Заплашвали и полицаи

Междувременно роднините на Д.М. от фамилията "Ропотамци" разбрали за побоя и се запътили към центъра на града, за да му помогнат. На свой ред, "Гольовци" съобщили на техните представители за сбиването. Въоръжени, те също се придвижили към централната част на кв. "Изток", като се държали агресивно, викали, заплашвали случайни минувачи, отправяли обиди на висок глас. Носените в ръцете огнестрелни оръжия те насочвали срещу различни лица и стреляли.

Обвиняемият Т.И. отправил закани за убийство, съпроводени с обиди, цинични изрази, произвеждане на изстрели във въздуха и по посока към намиращите се наблизо хора.

Другият обвиняем - А.И, няколко пъти стрелял с ловни патрони със сачми, като улучил в ходилото Л.А. През това време обвиняемият А.Д., когато не произвеждал изстрели, предавал на останалите участници в скандалния инцидент боеприпаси. Освен това, заедно с други лица от фамилията "Гольовци", събирал гилзите от изстреляните патрони, за да прикрие следите от извършените престъпни деяния.

На място пристигнала група полицаи, като преди идването им обвиняемите избягали и укрили държаните от тях огнестрелни оръжия и неизстреляните боеприпаси.

С изстрели полицията в Кюстендил предотврати сбиване между цигани

С изстрели полицията в Кюстендил предотврати сбиване между цигани

Около 30 души от известните фамилии Ропотамци и Гольовци от циганския квартал "Изток" се събрали

Д.И., А.М., А.Д., А.И., Ал.И., В.И. и Т.И. са били привлечени и разпитани в качеството на обвиняеми. Същите са многократно осъждани. Спрямо четирима от тях е постановена мярка за неотклонение "Задържане под стража", на двама е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция в размер на 5000 лева". Единият от тях изтърпява наложеното му наказание "Лишаване от свобода" по друга присъда.

Обвиняемият С.С. е напуснал страната преди да бъде изготвено постановление за привличането му в това процесуално качество. Същият е бил обявен за общодържавно издирване и спрямо него е издадена Европейска заповед за арест.

Припомняме, че на 6 март стана ясно, че четирима от фамилия "Ропотамци" са осъдени заради сбиването с "Гольовци". 

Двама полицаи разпънали чадър над клана Гольовци

Двама полицаи разпънали чадър над клана Гольовци

Над 15 души са задържани при спецоперацията в "Орландовци"