30 години е продължило дело за делба на дворно място с две еднофамилни къщи в София. Това е най-продължителното производство, което е било констатирано от Инспектората към ВСС при проверка на 128 заявления за компенсация на вреди от бавно правосъдие за периода 1 януари - 31 март 2019 г. От тях 87 са основателни, като 30 са по наказателни, а 57 - по граждански, търговски и административни дела.

Делото е започнало през 1985 г., но периодът, от който заявителят може да се оплаква тече от септември 1992 г., тъй като от тази дата Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи е в сила по отношение на България. Относимият за заявителя период на производството е близо 26 г., като той почти изцяло е обхванат от втората фаза на съдебната делба.

На първа инстанция пред Софийския районен съд във фазата по извършване на делбата е продължило близо 6 години, като са допуснати забавяния, свързани с организацията на съдебните заседания и с призоваването на страните. По делото са били насрочени 20 съдебни заседания, като 18 от тях са били отложени поради нередовно призоваване на страни по делото.

Отпускат над 200 000 лева за обезщетения за бавно правосъдие

Отпускат над 200 000 лева за обезщетения за бавно правосъдие

Толкова е платила държавата през първото тримесечие на 2019 г.

Най-сериозните забавяния по делото са свързани с изгубване на решението по допускане на делбата и последвалото го производство по възстановяването му. В това производство са проведени 7 съдебни заседания, които са отлагани заради конституиране и призоваване на наследници на починали страни. С определение от януари 2005 г. съдът е отказал да възстанови решението по делото, като е посочил, че липсват данни за индивидуализиране на делбените имоти. Съобщаването на цитираното определение е продължило 3 години, тъй като след постановяването му са починали трима от ответниците и съдът е трябвало да установи наследниците им и да ги уведоми за решението.

През ноември 2009 г. делото е изпратено на ВКС, който през юни 2010 г. потвърждава отказа на Софийския градски съд за възстановяване на решението за допускане на делбата. През юли 2011 г. Софийският районен съд е изпратил делото на Софийски градски съд за указания с какви действия следва да продължи производството, тъй като с отказа на съда по молбата за възстановяване на решението, то се оказва образувано пред първоинстанционния съд във фазата по извършване на делбата, без по него да съществува окончателното решение по допускане на делбата.

С разпореждане от ноември 2011 г. Софийският градски съд е квалифицирал производството като такова за възстановяване на съдебното решение по делото за делба, което е приключило с решение от юли 2015 г. По този начин производството по възстановяване на влязлото в сила решение на Софийския градски съд е продължило почти 16 години и след приключването му делото е върнато на СРС.