Делото срещу Анита Желева Мейзер, обвинена за причиняване по непредпазливост смъртта на мъжа си и предложила подкуп на разследващия полицай, започна отначало в Окръжния съд във Варна.
Това се случва месец, след като апелативните магистрати върнаха процеса за ново разглеждане, съобщиха от съда.

Съдът отмени присъдата на Анита Мейзер

Съдът отмени присъдата на Анита Мейзер

Нарушение има в съдебната фаза на делото

Делото беше върнато за разглеждане от друг състав заради допуснати грешки от окръжните магистрати (ограничени права на частното обвинение в първоинстанционното производство). Сега адвокатите на Мейзер ще се борят да отпадне обвинението й за предложен подкуп.

В началото на заседанието съдът прие, че, тъй като делото е между същите страни, майката на пострадалия Н.Д вече е конституирана като граждански ищец и частен обвинител. Гражданският иск срещу А.Ж. е в размер на 300 000 лева обезщетение за неимуществени вреди.

Самата Анита Мейзер призна, че очаква справедливо наказание за извършеното от нея "Очаквам справедливост. Надявам се да бъда оправдана и разбрана и да обясня всичко, както и съдиите да ми дадат справедливо наказание", призна тя.

Три години затвор за Анита Мейзер

Три години затвор за Анита Мейзер

Съдът я осъди на 4 години и половина, но намали наказанието с 1/3

Стратегията на Мейзер е отново да се признае за виновна в непредумишлено убийство. Така делото ще се води по съкратената процедура.

Адвокатите на близките на жертвата Николай Димов поискаха отвод на прокурора по делото Виолета Радева. Мотивът им е, че не се е съобразила със становището на съдебните медици.

Анита Мейзер предложила подкуп от €30 000 на полицай

Анита Мейзер предложила подкуп от €30 000 на полицай

Повдигнато й е второ обвинение

Според тях е имало данни за умисъл в действията на Мейзер, но повдигнатото й обвинение е убийство по непредпазливост. Съдът не уважи искането на защитата за отвод на прокурора и даде ход на делото.

Съдебното заседание бе отложено за 11 юли. На тази дата ще бъдат призовани част от свидетелите и вещите лица, по искане на страните в производството.