"Във времето, през което много политици плямпаха по телевизионните студиа и разтягаха локуми, прокурорите и следователите бачкаха като пчелички, за да може досъдебното производство по случая "Семерджиев" да приключи и делото да бъде внесено в Софийския градски съд".

Повече подробности за тежката катастрофа на бул. "Черни връх" в София, при която загинаха две жени даде заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров на брифинг в Съдебната палата.

На 29 ноември ще бъде разпоредителното заседание по делото "Семерджиев".

Той обясни, че разследването по случая е приключило в кратък срок. Създадена е още организация, в която над десет следователи извършвали отделни процесуално-следствени действия, претърсвания и изземвания, за да се съберат достатъчно доказателства и за да бъдат представени пред Градския и Апелативния съд. Всички доказателства са подложени на експертен анализ и благодарение на усилията на следователите и прокурорите за по-малко от 4 месеца досъдебното производство приключи, посочи Тодоров.

Тенчо Тенев отрича за полицейски чадър над Семерджиев

Тенчо Тенев отрича за полицейски чадър над Семерджиев

Шофьорите са станали невъзпитани и неадекватни

Наблюдаващият прокурор Чавдар Железчев добави, че обвиненията срещу Семерджиев са за пет извършени престъпления, две от които за това, че на 10 юни в София е управлявал МПС след употребата на амфетамин и метаамфетамин. Семерджиев управлявал джипа си с немски регистрационни табели, които са били фалшиви, като това също е едно от повдигнатите му обвинения. Той е държал в колата си високорисково наркотично вещество, като е карал със 166 км/ч с включени къси светлини по бул. "Черни връх" при разрешена скорост в градски условия - 50 км/ч.

На 17-та секунда след тежката катастрофа на бул. "Черни връх" Семерджиев излязъл през предната врата на пасажерското място на автомобила, като в колата останали личните му вещи и наркотиците. Той напуснал автомобила с един бос крак, като едната му маратонка останала в колата. Повдигнато му е обвинение за това, че на 5 юли при управление на автомобил в София е нарушил правилата за движение по пътищата и е причинил смъртта на две жени.

Налице са всички квалифициращи елементи за престъплението, като липсва само една подробност - катастрофата не е извършена на пешеходна пътека, но за разлика на това е шофирал след употреба на наркотици, шофирал с превишена скорост над допустимата в градска среда и без книжка, убитите жени, нанесените имуществени вреди, обясни прокурор Железчев.

Гешев: Не знам за данни за престъпления на полицаи и магистрати по случая "Семерджиев"

Гешев: Не знам за данни за престъпления на полицаи и магистрати по случая "Семерджиев"

Искали му оставката, "за да се постави на негово място човек, удобен на олигархията"

Доказателствата въз основа, на които е повдигнато обвинението за пет престъпления, могат да се синтезират така: извършени са претърсвания и изземвания, проведени са разпити на 80 свидетели, взети са становищата на 24 вещи лица и материалите по делото като цяло са събрани в 23 тома с документи.

Извършени са множество експертизи и разноските по делото възлизат на 38 000 лв., разследването е извършено от екип от следователи на НСлС под ръководството на прокурори от Софийската градска прокуратура. Нямало други случаи при Семерджиев, в които да е използвал полицейски сигнали и знаци.

Семерджиев не съжалявал за случилото се, а развивал версията, че бил отвлечен и не давал повече обяснение. Твърденията му са опровергани след събирането на достатъчно доказателства по делото, стана ясно от думите на прокурор Железчев.

Говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова добави, че прокуратурата не отива пред съда с общи приказки, а се застава пред Темида с конкретни факти, доказани по строг ред. И при катастрофата, при която загина Милен Цветков, и случаят Семерджиев инцидентите настъпили на булевард - това било общото според държавното обвинение, а оттам следват разликите. Смъртта на Цветков станала при пиков час на булевард и всички са имали възможност да видят как за късмет имало хора, които не са били пометени, докато при Семерджиев катастрофата настъпила в час, който не е пиков и била в резултат на удара на джипа на обвиняемия с таксито.

МВР шефове не били разпъвали чадър над Семерджиев - не са контролирали подчинените си

МВР шефове не били разпъвали чадър над Семерджиев - не са контролирали подчинените си

Демерджиев обеща рокади

Делото "Семерджиев" не може да се запълни с конкретно съдържание с факти "евентуален умисъл при настъпване на катастрофата" и не може да се издържи тезата, че Семерджиев е имал представа за евентуалното настъпване на смъртта на двете млади жени.

Ясен Тодоров добави, че има отделно досъдебно производство за полицейски чадър дали отделни полицейски служител са покровителствали Семерджиев. То е в начален етап  и на база на събирането на доказателства случаят ще се разследва, обясни Тодоров, който не каза точно колко служители ще се разследват.

Припомняме, на 6 юли тазци година Георги Семерджиев предизвика тежка катастрофа в центъра на София, при която загинаха двама души. Той избяга от местопроизшествието и успя да се укрие. Беше задържан от СДВР ден по-късно

В автомобила на Семерджиев бяха открити полицейски буркан и полицейска палка. В медиите се появи информация, че служителка от 1 РПУ е помогнала на Семерджиев да се укрие след тежката катастрофа. Прокуратурата започна разследване срещу служители на МВР за покровителство над задържания. В резултат на проверките СДВР отстрани от длъжност Симона Радева, сочена за помагач на Семерджиев.

Георги Семерджиев има над 50 провинения на пътя.

Разследват 30 столични катаджии, които си затваряли очите за нарушения на Семерджиев

Разследват 30 столични катаджии, които си затваряли очите за нарушения на Семерджиев

Всеки, който има някакъв принос, ще получи съответното наказание, увери шефът на столичния кат