От 20 януари 2023 година ще започне делото срещу братята бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови и бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков за внос и управление на опасни отпадъци.

Вчера Софийски градски съд даде ход на делото, започнато от Специализираната прокуратура за внос и нерегламентирано управление на отпадъци.

Първото заседание по същество ще бъде на 20 януари. Припомняме, Атанас и Пламен Бобокови бяха задържани на 28.05.2020 г. и привлечени като обвиняеми с общо девет лица по т.нар. афера с боклуците в страната.

Освен Бобокови и Живков, подсъдими са и служител на РИОСВ-Плевен с инициали И.Х, както и двама собственици на дружества за преработка на отпадъци - Васил Коцев и Николай Миховски.

Пламен Бобоков подозира, че незаконните антики са подхвърлени в дома му

Пламен Бобоков подозира, че незаконните антики са подхвърлени в дома му

Делото срещу него било фарс

Според обвинението Атанас Бобоков и Красимир Живков да ръководили организираната престъпна група в период от около 5 години. Съставът на престъплението им е по чл. 282 (престъпление по служба); чл. 311 (лъжливо документиране); чл. 353б (управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда); чл. 353в (управляване на отпадъци не по установения ред) и чл. 353г (трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред).

Атанас Бобоков е предаден на съд и за избягване на плащането на данъци в особено големи размери.

Красимир Живков е предаден на съд и за извършено престъпление против народното здраве и околната среда, като същото е извършено в съучастие с единия от собствениците на фирми за преработка на отпадъци - В. К. (чл. 353в, ал. 3 от НК).

Пламен Бобоков е предаден на съд за участието си в организираната престъпна група. И.Х. е предадена на съд за документно престъпление (чл. 311, ал. 1 от НК).

Двамата собствениците на фирми за преработка на отпадъци са предадени на съд и за извършени документни престъпления (чл. 311, ал. 1 от НК) и такива против народното здраве и околната среда (чл. 353в, ал. 3 от НК).

Изготвеният от Специализираната прокуратура обвинителен акт е с обем от 624 страници и 300 страници приложение. В разпоредително заседание на 15.11.2022 г. състав на Софийския градски съд прие, че в него не са налице процесуални нарушения, които биха накърнили правото на защита на обвиняемите. Отчетено бе и че в обвинението подробно са описани престъпните деяния и начинът, по който са извършени.

Съдът намали определената парична гаранция на Атанас Бобоков от 800 000 лв. на 50 000 лв., в същото време потвърди обезпечителните мерки, наложени с оглед повдигнатото му обвинение за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 618 326,89 лв.

Досъдебното производство бе образувано и приключено от Специализираната прокуратура в рамките на 8 месеца.

От Софийска градска прокуратура припомнят, че трима от задържаните вече са признали вината си и са поискали споразумение с прокуратурата, като след одобрение от съда са получили условни наказания. Сред тях бе и соченият като основен свидетел на обвинението В.Б., дългогодишен директор на фирма "Монбат Рисайклинг", който на 28.02.2022 г., при неизяснени обстоятелства, той бе намерен мъртъв на циментова площадка на строящ се завод в с. Долна Баня.

В хода на действията по разследването в различни краища на страната бяха открити загробени стотици тонове опасни отпадъци от рециклиране на употребявани акумулаторни батерии. Същите са били предоставени за съхранение и оползотворяване на търговски дружества, които не са притежавали необходимите за целта инсталации.

По делото са разпитани над 200 свидетели, назначени бяха множество експертизи.

Обвинителният акт на Специализираната прокуратура бе внесен в Специализирания наказателен съд на 08.02.2021 г. Съдът насрочи разпоредително заседание, но същото бе отлагано многократно поради неявяване на един от обвиняемите по здравословни причини. На 09.12.2021 г., делото бе върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. На 08.04.2022 г. отново бе внесен обвинителен акт за разглеждане, съдебното дело обаче така и не започна до закриването на специализираното правосъдие. Впоследствие бе прието за разглеждане по компетентност от Софийския градски съд.

На заседанието на 20.01.2023 г. ще започнат разпитите на свидетелите по делото.

Бобоков и Узунов осъдиха прокуратурата - бездействието ѝ съсипало психиката им

Бобоков и Узунов осъдиха прокуратурата - бездействието ѝ съсипало психиката им

Съдът заключи, че делото срещу двамата не се води в разумен срок