Процесът срещу Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина от 2015-та година, започна по същество.

След като преди три месеца първото заседание бе отложено заради нередовно призован адвокат - защитата на Йоан Матев, в края на февруари месец мина и фазата на разпоредителното заседание и съдът даде ход на делото.

Съдът приобщи към наказателното дело и заведените искови молби от родителите на убития Георги Игнатов за предявени неимуществени и морални щети в общ размер на 400 хил.лв.

Тогава защитата на Йоан Матев поиска и процесът да се води при закрити врата, но съдът отбеляза, че публичността е една от гаранциите за справедливост и отказа да затвори вратите.

Адвокатите на Йоан Матев искат процес при закрити врата

Адвокатите на Йоан Матев искат процес при закрити врата

Йоан Матев влезе в съдебната зала със закрито лице и нахлупена напред козирка на шапка

В съдебната зала бяха разпитани свидетели.

Първият свидетел по делото - Лора Крашевска, приятелка на убития Георги, заяви, че се е чула с него по телефона да се видят след училище. "В 12:00 ч. се чухме отново по телефона и той ми каза, че е ранен", каза още тя и допълни, че когато е отишла на мястото на инцидента в Борисовата градина, той вече е бил издъхнал.

Приятелката на убитото момче допълни, че единственото, което е успяла да направи, е да извика Бърза помощ.

Валентин Игнатов, баща на убития Георги Игнатов, коментира, че синът му е бил изключително добър във всичко, с което се захване. "Нашето семейство е едно сплотено семейство, защото всичко си споделяме и си казваме", заяви още той и допълни, че пристигнал на мястото на убийството заедно със съпругата си в 12:10 часа на 2 юни 2015 г.

Албена Игнатова, майка на убитото момче коментира през сълзи, че това, което е успяла да направи, е било да го хване за ръката, да го докосне и да го целуне.

Константин Малчев, един от най-близките приятели на Георги Игнатов сподели, че на 2 юни 2015 г. приятелката на Георги се е свързала с него и му е казала бързо да дойде при конната база в началото на Борисовата градина. "Единственото, което успях да видя е раната и това, че се опитваше да си поеме въздух", каза още той.

Атанас Колев, който също бе призован като свидетел по делото, коментира, че не познава лично Георги Игнатов, но от статусите в социалната мрежа Фейсбук, е забелязал, че се коментира, че убитото момче е замесено с кражба на наркотици.

Съдът констатира, че се налага да се направи справка както от националната телефонна система 112, Министерство на образованието и науката и ЧБК "Езиков свят", така и от телефона на един от приятелите на убитото момче - Константин Милчев във връзка с чата му със Стефания Вълчакова.

В хода на делото съдът не уважи исканията на защитата за съдебно-техническа експертиза от профила на един от свидетелите на убийството на Георги - Лора Крашевска във Viber.

Софийският градски съд насрочи следващото съдебно заседание за 18-22 май 2018 г.

Съдът призова на 18 май да се явяват Марсел Матев, Марио Тодоров, Георги Мирчев, Теодор Мичев, Георги Начев и Калоян Михайлов. На 22 май трябва да присъстват София Странджева, Надя Георгиева, Сергей Гислицин, Мирослава Генева и Любомир Лещарски.

Припомняме, Йоан Матев беше обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г.

Убийството на Георги беше извършено посред бял ден в парка, точно срещу бариерите на двора на БНР. Момчето е имало среща с приятели малко по-късно, а след като е бил намушкан е успял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Адвокатите на Йоан Матев искат процес при закрити врата

Адвокатите на Йоан Матев искат процес при закрити врата

Йоан Матев влезе в съдебната зала със закрито лице и нахлупена напред козирка на шапка

Дни след деянието на сайта си МВР беше публикуван видеоматериал, показващ как младеж бяга от района на престъплението. Полицията апелира към гражданите за съдействие за изясняване на самоличността на бягащия предполагаем извършител на убийството, тъй като дълго време убийството остана мистерия.

Йоан Матев беше задържан от полицията обаче чак в началото на 2017 година - близо година и половина след престъплението. Тогава бе обявено, че братът на задържания е съобщил, че Йоан признал пред него за извършеното.Според информацията, дадена от полицията, след престъплението Йоан Матев и променил изцяло външността си, включително е започнал и да тренира, за да натрупа маса.

От една година Йоан Матев се намира в ареста с мярка за задържане под стража.

Невинен съм, това са пълни лъжи, настоя пред съда Йоан Матев
Обновена

Невинен съм, това са пълни лъжи, настоя пред съда Йоан Матев

Обвиненият за убийството на Георги в Борисовата градина остава в ареста