Делото „Костинброд" ще продължи в края на септември. Това стана ясно на днешното заседание на Софийския градски съд, съобщава БГНЕС. Малко повече от година след скандала с надпечатаните изборни бюлетини, делото за костинбродската афера срещу бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков днес започна.

Съдът реши делото да се гледа по съкратената процедура без признаване на вина и част от свидетелите да не бъдат разпитвани. Бързо дело поиска адвокатът на Росен Желязков - Трендафил Трендафилов. Той настоя обвинителният акт по делото за бюлетините от Костинброд да бъде върнат на прокуратурата за изясняване на съществени според тях процесуални нарушения. Алтернативно обаче, ако съдът не се съгласи с това, поиска да се проведе по съкратена процедура, при която те са съгласни да не се разпитват някои от свидетелите. Ще се зачитат техните показания, дадени в досъдебното производство.

Сред тези свидетели, които няма да бъдат разпитвани в съда, а ще бъдат зачетени показанията им в досъдебното производство, е Мая Манолова. Защитата не даде съгласие обаче за Марин Райков и така се очаква бившият служебен премиер и настоящ посланик да свидетелства по време на процеса.

Първият разпитан по делото свидетел бе шефът на печатницата Йордан Бончев. Той си помагаше при свидетелстването със записки и така около 2 часа обясняваше пред съда как е спечелена поръчката и как са отпечатани бюлетините. От думите му се разбра, че след като печелят поръчката уведомяват МВР, а след като започнало производството имало по един служител на ведомството там.

Технологичният брак, който заложили, е бил 7 %, обявни Бончев. Това според него дори е занижен процент, защото по ръководство той трябвало да е дори между 7 и 10%. Целели са печалба, защото колкото по-малко хартия изхвърлят, толкова е по-добре за тях.

Бончев разказа, че при всеки от трите етапа на производство може да се получи технологичен брак. По договор те трябвало да предават на възложителя кочан от 50 броя бюлетини. Когато е имало бюлетини с по-малко бройки, те не могли да ги предадат.

Пред камерите обаче Йордан Бончев не поиска да отговаря на въпроси. Същото направи и подсъдимият Росен Желязков. „Воден от респект към правораздавателната система, от респект към обвинителната теза, уважение към съда и известно самоуважение ще правя своите коментари само и единствено в съдебната зала", каза Желязков. Той след като чу в какво го обвиняват каза, че разбира обвинението, но не се призна за виновен.

В крайна сметка делото ще продължи след повече от три месеца.