И министърът на вътрешните работи коментира изявлението на главния прокурор Иван Гешев, след исканата му оставка от политици и прокурори.

Отдавна съм апелирал Гешев и прокуратурата да си отворят очите за това, което се случва в държавата. Ако е прогледнал към днешна дата - това е радостно. Така и не съвсем в прав текст Демерджиев посочи на Гешев как се е стигнало до опитите за свалянето му от поста.

Той се позова на думите на президента Румен Радев от преди дни - "не буди у мен възторг това, което чувам". Гешев трябваше да прогледне много отдавна, изтъкна вътрешният министър.

Според него прокуратура е трябвало да въведе върховенство на правото много по-рано и да възстанови чувството за справедливост. Той се обоснова защо такова липсва - "когато си затваряш очите, оставяш политици да безчинстват и чакаш те да ти посегнат, за да провидиш и да се обърнеш срещу тях - това е една закъсняла справедливост". Има куп спрени и прекратени производства, куп дела, които стоят на трупчета- прокуратурата да се събуди, аперила отново Демерджиев. Все пак той изрази надежда, че справедливост ще има.

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

"Мен не ме е страх" и "историята помни смелите"

В изявлението си от по-рано Иван Гешев посочи, че е получил заплахи срещу семейството си. По този въпрос Демерджиев заяви, че в МВР няма данни за подобно нещо и няма подадена такава информация. И призова главният прокурор да подаде сигнал към органите на реда, в случай, че е получавал заплахи.

Иначе изхода от цялостната ситуация е само един според Демерджиев, изтъквайки, че много бавно се движим в тази посока. А тя е - истинска борба с корупцията и постигане на върховенство.

По думите на вътрешния министър прокуратурата до голяма степен се е въздържала да прилага върховенство на закона срещу политиците. "Видяхте колко бързо политиците промениха ситуацията с главния прокурор."

Според Демерджиев политиците, които са способни да го направят, са тези, които имат влияние, а те не са се променили в последните години. Той не отрече имената, които Гешев назова в изявлението си (Бойко Борисов- бел.ред.). Вътрешният министър обаче уточни, че има и още, които могат да се добавят към списъка.

Той очаква искане на имунитети и арести. "Очаквам ги, откакто съм встъпил като министър и не съм започнал тази борба в деня, в който са ми поискали оставката", отправи критика Демерджиев към Гешев.

Демерджиев: Аз и Гешев не сме сценаристи на филма, който ни се прожектира

Демерджиев: Аз и Гешев не сме сценаристи на филма, който ни се прожектира

Дълго време прокуратурата ревниво пазеше политици